NA DANAŠNJI DAN

Započela Prva bitka za Champagne

Foto: Wikimedia CC
Započela Prva bitka za Champagne
20.12.2017.
u 19:02
Nakon manjih napada 10. prosinca blizu Perthesa u istočnom dijelu Champagnea, započela je teška borba kod Givenchya, Perthesa i Noyona
Pogledaj originalni članak

Nakon nekoliko manjih sukoba, započela je Prva bitka za Champagne, te se navedena bitka označava kao prvi veliki saveznički napad protiv Nijemaca nakon početka rovovskog ratovanja na Zapadnom bojištu, piše History.

Iako je još htio ostvariti brze pobjede, a unatoč ranim porazima u rovovima protiv njemačkih pozicija, francuski zapovjednik Joseph Joffre izradio je veliku ofenzivu koja bi se prostirala od Artoisa do Champagnea te od Nieuporta te Verduna na jugu. Nakon manjih napada 10. prosinca blizu Perthesa u istočnom dijelu Champagnea, započela je teška borba kod Givenchya, Perthesa i Noyona gdje je zbog većeg broja francuskog vojnika bitka rezultirala u francuskoj pobjedi. Nijemci su bili dobro ukopani te su dokazali kako su ipak imali dobro pripremljenu obranu. Još od početka rata, bojne sa strojnicama su korištene uz klasično pješaštvo. Strojnice su se pokazale ubojitima u Champagneu.

Zimsko doba se pokazalo kao vrlo loše za uvjete na bojištu. Oružja su bila puna blata te nisu pucala, a teška kiša je dovela rovove do katastrofalnih uvjeta za život, ali i za borbu. Borba se nastavila od sredine prosinca od sredine veljače, dok su Francuzi u jednom trenutku zaustavili sve operacije zbog reorganizacije, sve do 17. ožujka 1915. godine. Tog dana su zbog slabosti i jakih njemačkih protunapada zaustavili sve napade. Joffre nije odustao od Champagnea, međutim sljedeća je operacija izvršena tek u jesen 1915. godine.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.