NOVA KNJIGA

Zašto je Hitler objavio rat i SAD-u?

Foto: Knjižara Ljevak
Zašto je Hitler objavio rat i SAD-u?
29.05.2023.
u 08:47
Povjesničari Brendan Simms i Charlie Laderman prepričavaju priču o pet dana, između japanskog napada na Pearl Harbor i Hitlerove objave rata SAD-u.
Pogledaj originalni članak

Naklada Ljevak objavila je krajem prošle godine hrvatski prijevod knjige “Hitlerov američki gambit” povjesničara Brendana Simmsa i Charlieja Ladermana. Autori u njoj prepričavaju priču o pet dana, od 7. do 11. prosinca 1941. godine, između japanskog napada na Pearl Harbor i Hitlerove objave rata Sjedinjenim Američkim Državama koji su protresli i oblikovali svijet.

“Najveća strateška pogreška svih vremena možda je bilo upravo to što je nacistička Njemačka u šest mjeseci 1941. godine objavila rat i Sovjetskom Savezu i Sjedinjenim Državama. Nikada nisam uspio objasniti zašto je Hitler to odlučio pokušati. Brendan Simms i Charlie Laderman sada su priskočili u pomoć ovim rijetkim postignućem: mikropoviješću globalnih razmjera. Ova knjiga prepuna je novih spoznaja, uzbudljivo je napisana i pomno i savjesno dokumentirana, te će se svakako odmah prometnuti u klasično djelo”, napisao je u prikazu knjige John Lewis Gaddis sa Sveučilišta Yale.

Brendan Simms povjesničar je i profesor povijesti međunarodnih odnosa na Sveučilištu Cambridge. Autor je nekoliko knjiga u kojima analizira političke odnose u Europi i svijetu u 19. i 20. stoljeću. Uža specijalnost mu je povijest Njemačke, posebno Trećeg Reicha i Adolfa Hitlera. Objavio je brojne knjige među kojima i naslove Europa i Hitler. Živi u Cambridgeu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Charlie Laderman povjesničar je i profesor međunarodnih odnosa na Odsjeku za ratne studije na King’s College u Londonu. Njegova je uža specijalnost politička povijest SAD-a i Velike Britanije, s naglaskom na 20. stoljeće. Autor je knjiga o američko-britanskoj vanjskoj politici, među ostalim i naslova Sharing the burden. Živi u Londonu.

 

Foto: Knjižara Ljevak

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.