NOVA KNJIGA

Američki povjesničar o Vojnoj granici

SRPSKO KULTURNO DRUŠTVO PROSVJETA
31.01.2023.
u 13:31

Gunther Erich Rothenberg bio je vojni povjesničar, najpoznatiji po svojim radovima o habsburškoj vojsci i Napoleonskim ratovima.

O Vojnoj krajini u Hrvatskoj objavljeno je u nas više knjiga i još više članaka, i to još za vrijeme bivše Jugoslavije. Evo da nabrojim samo one najvažnije autore i naslove: Mirko Valentić, „Vojna krajina i pitanje njezina sjedinjenja s Hrvatskom 1849.-1881.“ (objavljena 1981.); Mirko Valentić, „Vojna krajina u Hrvatskoj“ (1981., suautor Fedor Moačanin); Dragutin Pavličević (ur.), „Vojna krajina: povijesni pregled-historiografija-rasprave“ (1984.); Drago Roksandić, „Vojna Hrvatska (1809.-1813.), 1-2 (1988.); Milan Kruhek, „Krajiške utvrde Hrvatskog kraljevstva“ (1994.); Alexander Buczynski, „Gradovi Vojne krajine“, 1-2 (1997.).

Zanimljivo, prije svih njih o toj je temi dvije knjige u Sjedinjenim Američkim Državama objavio američki vojni povjesničar Gunther Erich Rothenberg. Prvo je 1960. godine objavljena njegova knjiga „The Austrian Military Border in Croatia 1522-1747“, a onda je 1966. godine izašao i nastavak ove teme, Rothenbergova knjiga pod naslovom „The Austrian Military Border in Croatia 1740-1881“. I tek ovih dana, krajem 2002. godine, ove dvije vrlo važne za nas Rothenbergove knjige ugledale su svjetlo dana i u Hrvatskoj, u izdanju zagrebačkog Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, na srpskom jeziku, pod naslovom „Vojna granica u Hrvatskoj: 1740-1881“. Knjiga je bila predstavljena na prošlomjesečnom Interliberu i sve pohvale ovom izdanju odali su i naši domaći povjesničari.

O Vojnoj krajini znamo već puno, iako nikako nije naodmet čitati i dalje, pa tako i ovu knjigu, djelo koje je nastalo prije više od pola stoljeća, i djelo u kojemu je tematika obrađena iz perspektive vojne povijesti. Stoga ću se ovdje malo više osvrnuti na samog autora, o kojemu se u Hrvatskoj ne zna baš ništa, osim kod nekolicine povjesničara koji se bave Vojnom krajinom. Zato se sad mnogi pitaju, tko je bio Gunther Erich Rothenberg? Rođen je u Berlinu 1920. godine u obitelji kulturno asimiliranih njemačkih Židova. Obitelj je dolaskom nacista na vlast prvo otišla živjeti iz Njemačke u Nizozemsku, pa u Veliku Britaniju, da bi njegovi roditelji 1941. iz Španjolske trajno emigrirali brodom u SAD.

U Rothenbergovoj općoj biografiji stoji da je bio međunarodno poznati vojni povjesničar, najpoznatiji po svojim publikacijama o habsburškoj vojsci i Napoleonskim ratovima. Imao je petnaestogodišnju vojnu karijeru, kao vojnik britanske vojske u Drugom svjetskom ratu, časnik Hagane (židovske paramilitarne organizacije koja je postojala između 1920. i 1948.) u Arapsko-izraelskom ratu 1948. i u Zračnim snagama Sjedinjenih Država tijekom Korejskog rata. Nakon vojne karijere, bacio se na znanstvenu karijeru. Tako je diplomirao na Sveučilištu Illinois s dodiplomskim studijem. Dvije godine kasnije magistrirao je na Sveučilištu u Chicagu. Godine 1959. završio je doktorski studij na Sveučilištu Illinois u Urbana-Champaignu. Nakon bogate karijere sveučilišnog nastavnika, umirovio se sa Sveučilišta Purdue, imenovan je profesorom emeritusom i živio je u Canberri, u Australiji, gdje je nastavio pisati o Napoleonskim ratovima sve do smrti 2004. godine.

U njegovoj biografiji dalje stoji da je napisao nekoliko revolucionarnih knjiga o organizaciji habsburške vojske i vojnim reformama nadvojvode Karla u prvom desetljeću Napoleonskih ratova. Njegova posljednja knjiga, „The Emperor's Last Victory“, o Napoleonu u bitci kod Wagrama 1809. godine, objavljena je posthumno. Ono što je nama najzanimljivije, Rothenberg je doktorirao na Sveučilištu Illinois i njegova disertacija iz 1959. godine nosila je naslov „Antemurales Christianitatis: tadašnja vojna granica u Hrvatskoj, 1522–1749“. Taj njegov doktorski rad objavljena je 1960. u izdanju University of Chicago Press, kako sam već spomenuo, prevedeno pod naslovom „Vojna krajina 1522.– 1749.“, da bi nekoliko godina kasnije uslijedila također već spomenuta druga studija pod naslovom (prevedeno) „Vojna krajina u Hrvatskoj 1750..–1888.“ koju je 1966. godine također objavio University of Chicago Press. Zanimljivo, obje ove knjige objavljene su 1970. godine i na njemačkom jeziku!

No Rothenberg nije objavio samo ove dvije knjige o Vojnoj krajini. Osim knjiga i na druge teme, iza njega je ostao niz znanstvenih članaka koje je počeo objavljivati nakon doktoriranja i objave prve knjige. Sve u svemu, bio je plodan autor koji se desetljećima bavio temama jako važnima za hrvatsku povijest. Ali svakako bi bilo zanimljivo pročitati, pa i prevesti, njegovu knjigu o Napoleonskim ratovima. I Napoleon je također dio hrvatske povijesti (hrvatske su zemlje bile pod francuskom vlašću od 1806. do 1813. godine). Rothenberga su neki od njegovih kolega smatrali "najvećim učenjakom Napoleonove ere našeg doba.

Foto: SRPSKO KULTURNO DRUŠTVO PROSVJETA

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije