IZ NOVOG BROJA

A satnija ZNG-a iz Bjelovara u obrani Pakraca i akcija u Kusonjama 2. rujna - 10. rujna 1991.

Perica Drmić
08.09.2023.
u 12:05

Dana 2. rujna 1991. iz Bjelovara su u Pakrac upućena dva voda A satnije. Ujutro 8. rujna pripadnici A satnije i policije kreću u akciju čišćenja Kusonja, i upadaju u zasjedu

Nakon žestokih borbi hrvatske policije i domaćih branitelja protiv velikosrpskih snaga u Pakracu krajem kolovoza i početkom rujna 1991., situacija postaje kritična gdje je Pakrac bio pred padom jer su napadi neprijateljskih snaga bili žestoki i sve intenzivniji.

To posebice dolazi do izražaja 19. kolovoza kada JNA potpomognuta domaćim četnicima i dobrovoljcima iz Srbije, koji su tada već pristizali na prostor zapadne Slavonije, vrši topnički, minobacački te pješački napad na Pakrac neprestano od 4:30 sati sve do kasnih popodnevnih sati, kada se SJP „Omege“ Bjelovar, ATJ „Lučko“ Zagreb i specijalna policija „Ris„ Kutina uspijevaju probiti do Pakraca i odbiti sve pokušaje ulaska neprijateljskih snaga u centar grada.

Procijenivši ozbiljnost vojne situacije na prostoru samog Pakraca, a i šireg dijela zapadne Slavonije, Glavni stožer Oružanih snaga RH izdao je zapovijed da se obrana Pakraca ojača sa snagama iz Bjelovara, te su u popodnevnim satima 2. rujna 1991. iz Bjelovara u Pakrac upućena dva voda A satnije ZNG-a u jačini 77 pripadnika. Satnija je dolaskom u Pakrac dobila zadaću pomoći i učvrstiti obranu Pakraca, osiguravati objekte i komunikaciju u samom gradu i prigradskim naseljima te zbog slabog naoružanja ostavljena je mogućnost i napadnog djelovanja ako se stvore uvjeti da se dođe do neophodnog naoružanja za daljnju borbu.

Dolaskom u Pakrac satnija se smješta u prostorije Vladikina dvora i zadaća je bila da štiti grad od napada četnika iz smjera sjeveroistoka s brda Kalvarija te da po potrebi intervenira u svim dijelovima grada gdje to bude situacija zahtijevala te im je zbog toga i dodijeljeno oklopno vozilo priručne izrade izrađeno u tvornici u Prekopakri koje je nazvano TOP 1 zbog što bržeg dolaska na lokaciju koja to bude zahtijevala.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. rujna 2023.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije