Naslovnica

Albanac Bekim Berisha heroj je Domovinskoga rata

Nositelj je Spomenice Domovinskog rata, a 2013. godine je kao istaknuti hrvatski branitelj odlikovan Redom hrvatskog križa za teško ranjavanje u Domovinskome ratu.
19. ožujka 2021. u 07:53 0 komentara 602 prikaza
Foto: Tomislav Šulj

Bekim Berisha (rođen u Grabovacu– poginuo u Juniku) bio je hrvatski branitelj tijekom Domovinskoga rata. Borio se i u Bosni i Hercegovini, a nakon toga i na Kosovu, gdje je postao generalom Oslobodilačke vojske Kosova. Poginuo je 1998. godine u borbi kod Junika na Kosovu.

DOMOVINSKI RAT Velik broj Mađara borio se za slobodu Hrvata

Nakon što je završio srednju školu u Peći (Kosovo) odlučio je otići u Hrvatsku kako bi nastavio svoje obrazovanje. U Hrvatskoj se upisao na Zagrebačko sveučilište na studij veterine. Uspješno je završio svoj studij, a u međuvremeno se bavio svojim najdražim hobijima (borilačke vještine i vojska). Nakon nekoliko godina boravka u Hrvatskoj Bekim je otišao u Nizozemsku gdje se zaručio.

Ubrzo nakon toga, a nakon osamostaljenja Hrvatske i Slovenije, na području Jugoslavije započeo je rat, pa se Bekim Berisha, unatoč pristojnom životu u Nizozemskoj, kao dragovoljac uključio u obranu Hrvatske. Sudjelovao je u vojnim akcijama u obrani Siska (Komarevo), 57. samostalni bataljun Zbora narodne garde, te u Vukovaru gdje se iskazao kao vrijedan i hrabar vojnik, nakon čega se priključuje hrvatskim specijalnim postrojbama. Tijekom Domovinskoga rata dao je izjavu za BBC u kojem je izjavio da Hrvatskoj vojsci ide jako dobro, a nekoliko dana poslije Hrvatska vojska je započela akcije oslobađanja dijela okupiranog teritorija gdje je Bekim opet bio u prvim redovima.

Bekim Berisha je proveo 539 dana u boreći se u odori Hrvatske vojske te je kao hrvatski branitelj i na svoj rođendan 1992. teško ranjen. Nositelj je Spomenice Domovinskog rata, a 2013. godine je kao istaknuti hrvatski branitelj odlikovan Redom hrvatskog križa za teško ranjavanje u Domovinskome ratu.

 | Autor : Tomislav Šulj Foto: Tomislav Šulj

Izvor: FB javna grupa Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata

DOMOVINSKI RAT Nizozemci provodili obuku u 9. brigadi HV-a DOMOVINSKI RAT Dva Mađara u Samostalnoj uskočkoj satniji teško ranjeni DOMOVINSKI RAT Nijemac liječnik spašavao je udove i tijela hrvatskih vojnika i civila
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.