DOMOVINSKI RAT

Albanac Bekim Berisha heroj je Domovinskoga rata

Tomislav Šulj
19.03.2021.
u 07:53

Nositelj je Spomenice Domovinskog rata, a 2013. godine je kao istaknuti hrvatski branitelj odlikovan Redom hrvatskog križa za teško ranjavanje u Domovinskome ratu.

Bekim Berisha (rođen u Grabovacu– poginuo u Juniku) bio je hrvatski branitelj tijekom Domovinskoga rata. Borio se i u Bosni i Hercegovini, a nakon toga i na Kosovu, gdje je postao generalom Oslobodilačke vojske Kosova. Poginuo je 1998. godine u borbi kod Junika na Kosovu.

Nakon što je završio srednju školu u Peći (Kosovo) odlučio je otići u Hrvatsku kako bi nastavio svoje obrazovanje. U Hrvatskoj se upisao na Zagrebačko sveučilište na studij veterine. Uspješno je završio svoj studij, a u međuvremeno se bavio svojim najdražim hobijima (borilačke vještine i vojska). Nakon nekoliko godina boravka u Hrvatskoj Bekim je otišao u Nizozemsku gdje se zaručio.

Ubrzo nakon toga, a nakon osamostaljenja Hrvatske i Slovenije, na području Jugoslavije započeo je rat, pa se Bekim Berisha, unatoč pristojnom životu u Nizozemskoj, kao dragovoljac uključio u obranu Hrvatske. Sudjelovao je u vojnim akcijama u obrani Siska (Komarevo), 57. samostalni bataljun Zbora narodne garde, te u Vukovaru gdje se iskazao kao vrijedan i hrabar vojnik, nakon čega se priključuje hrvatskim specijalnim postrojbama. Tijekom Domovinskoga rata dao je izjavu za BBC u kojem je izjavio da Hrvatskoj vojsci ide jako dobro, a nekoliko dana poslije Hrvatska vojska je započela akcije oslobađanja dijela okupiranog teritorija gdje je Bekim opet bio u prvim redovima.

Bekim Berisha je proveo 539 dana u boreći se u odori Hrvatske vojske te je kao hrvatski branitelj i na svoj rođendan 1992. teško ranjen. Nositelj je Spomenice Domovinskog rata, a 2013. godine je kao istaknuti hrvatski branitelj odlikovan Redom hrvatskog križa za teško ranjavanje u Domovinskome ratu.

Foto: Tomislav Šulj

Izvor: FB javna grupa Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije