AKTUALNO

Američka mornarica poslala dva nosača aviona prema Filipinima

Stennis Reagan
Foto: US NAVY / AMERIČKA MORNARICA
1/8
21.06.2016.
u 20:47

Operacije su započele usred velikih napetosti oko kineske ekspanzije u Južnokineskom moru.

Američka mornarica završila je s višednevnim operacijama u Filipinskom moru, piše Washington Post.

Vojni se analitičari s pravom pitaju zašto SAD šalje dvije grupe nosača aviona ususret arbitraže oko teritorijalnog spora u Južnokineskom moru.

Borbene grupe nosača aviona USS John C. Stennis i USS Ronald Reagan započele su višednevne operacije u subotu te završile u ponedjeljak, izjavio je glasnogovornik Clayton Doss. Borbene su grupe završile različite operacije - vježbe protuzračne obrane, borbeni (obrambeni) trening pilota u zraku te nadzor mora, izjavili su službenici Američke ratne mornarice.

Foto: US NAVY / AMERIČKA MORNARICA

Admiral John Richardson, izjavio je u ponedjeljak u Washingtonu na konferenciji kako mornarica vrlo rijetko izvodi operacije s dva nosača aviona. Nazvao je ovu operaciju "odličnom prilikom za uvježbavanje borbene spremnosti na vrlo visokoj razini". Richardson je također dodao kako su ovakve operacije s dva nosača aviona znak da SAD itekako poštuje svoje saveznike. "Vjerujemo da je ovo dovoljno snažna poruka za svakoga tko želi destabilizirati regiju", dodao je.

Foto: US NAVY / AMERIČKA MORNARICA

Na fotografijama koje je objavila Američka mornarica mogu se vidjeti dva nosača aviona uz ostale brodove borbene (udarne) grupe. Fotografija na naslovnici prikazuje formaciju lovaca F/A-18 kako nadlijeće nosač aviona Stennis.

Foto: Wikimedia CC

Foto: US NAVY / AMERIČKA MORNARICA

Operacije su započele usred velikih napetosti oko kineske ekspanzije u Južnokineskom moru. Kina je izgradila nekoliko otoka u otočju Spratley, a Filipini su podnijeli tužbu na Arbitražnom sudu u Haagu nakon što je Kina pripojila greben Scaraborough s tvrdnjom da Peking krši međunarodne zakone. Presuda bi trebala doći unutar nekoliko tjedana.

Foto: US NAVY / AMERIČKA MORNARICA

Udarna grupa "Stennis" plovi istočno prema Havajima gdje bi trebala sudjelovati na međunarodnoj vježbi "Rim of the Pacific" u kojoj će sudjelovati 27 zemalja (uključujući i Kinu). Nosač aviona zaplovio je početkom siječnja iz države Washington te je proveo najviše vremena unutar ili u blizini Južnokineskog mora. Plovi uz krstaricu USS Mobile Bay te razarače USS Stockdale, USS Chung-Hoon te USS William P. Lawrence.

Udarna grupa "Reagan" zaplovila je 4. lipnja iz Japana (Yokosuka) te se u ponedjeljak zadržala u Filipinskom moru. Fotografije prikazuju kako se borbena grupa nalazila u vodama južno od Japana. USS Ronald Reagan plovi uz krstarice USS Shiloh te USS Chancellorsville te razarače USS Curtis Wilburg, USS McCampbell te USS Benfold.

>>Indonezijska mornarica zapucala na kineski ribarski brod

>>Porinut novi besposadni ratni brod američke mornarice!

Komentara 1

Avatar STRIKOMAN
STRIKOMAN
00:10 18.10.2016.

Ameri sigurno spremaju nenasilnu smjenu filipinskog predsjednika. Jadniček se usudio vrijeđati američkog presidenta. Na kraju i "demokracija" se izvozi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije