AKTUALNO

SAD gradi najveći ratni brod svih vremena vrijedan 13 milijardi dolara!

Nimitz
Foto: US Navy/Newport News Shipbuilding
1/8
23.06.2015.
u 18:06

Novi će se nosač dosta razlikovati od sadašnje klase Nimitz. Primjera radi, generirat će tri puta više električne energije od starijih nosača zrakoplova

Američka će mornarica kroz sljedećih godinu dana dodati najskuplji borbeni brod svih vremena u svoju flotu, "USS Gerald Ford", vrijedan 13 milijardi dolara, piše Business Insider.

"USS Ford" koji će biti glavni brod nove klase američkih nosača zrakoplova "Ford", pridružit će se američkoj mornarici do kraja veljače 2016. godine, prenosi CNN. Brod će biti najveći nosač svih vremena te će biti u mnogočemu napredniji od sadašnje klase nosača zrakoplova "Nimitz".

"USS Gerald Ford" koštat će ukupno do 13 milijardi dolara.

Foto: Youtube Screenshot

Novi nosač zrakoplova olakšat će posao američkoj mornarici koja sa svojih deset nosača obavlja sve veći opseg zadataka po cijelome svijetu.

Foto: U.S. Navy/Chris Oxley/ Huntington Ingalls Industries

Novi će se nosač dosta razlikovati od sadašnje klase Nimitz. Primjera radi, generirat će tri puta više električne energije od starijih nosača zrakoplova.

Foto: US Navy/Newport News Shipbuilding

Slika: 3D model nosača "USS John F. Kennedy", drugog broda klase "Ford".

Zašto će generirati do tri puta više energije? Novi elektromagnetski sustav za lansiranje aviona moći će poslati 25% više aviona dnevno, za razliku od prošlih parnih sustava. Pogledajte u videosnimci uspješno lansiranje na novom EMALS (Electromagnetic Aircraft Launching System) sustavu.

Novi će nosač zrakoplova koristiti svoju električnu energiju za laserske sustave i sustave za presretanje raketa.

Foto: Screenshot/www.usatoday.com/videos/news/2014/04/08/7464129/

Kada bude porinut, nosač "Ford" bit će najveći ratni brod na svijetu dužine preko 332 metra i mase do 100.000 tona.

Foto: US Navy/ John Whalen

Novi nosač zrakoplova bit će dom za preko 4400 mornara i osoblja te će nositi 75 zrakoplova.

Foto: REUTERS/Mike Blake

Slika: Lockheed Martinov F-35C na palubi nosača aviona USS Nimitz

Međutim, unatoč svim naprednim karakteristikama, određeni se vojni krugovi pitaju trebali se razvijati astronomski skup nosač zrakoplova u vrijeme kineskog razvoja dalekometnih protubrodskih krstarećih raketa.

>>Najbrži avion svih vremena – SR-71 "Blackbird"

>>SAD se "boji" kineskih i ruskih oružja

Komentara 4

Avatar commentator
commentator
11:47 24.06.2015.

".....Kada bude porinut, nosač "Ford" bit će najveće smeće na svijetu dužine preko 332 metra i mase do 100.000 tona."

DA
davidbraco
15:48 27.06.2015.

A niste napisali da će take nosaće pratiti novi manji brodovi kaj imaju zadatak samo skidati prijetnju matićnome brodu.Jedino ga bu bilo moguće iz svemira skinuti.

DA
davidbraco
15:44 27.06.2015.

A koliko će ovakvih nosača aviona i elektromagnetskih topova Amerikanci sagraditi do 2025. god.Pa svaki sljedeći biti će bolji i jeftiniji za izgradnju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije