Ilustracije

Austrougarski jurišnk

Austrougarski jurišnk
Vojna povijest
05.09.2012.
u 21:54

Jurišnik 1. bojne 28. osječke pukovnije iz 1918. godine na Istočnoj bojišnici

Nakon velikih bitaka u prvoj godini prvog svjetskog rata (1914.-1918.) sve zaraćene strane iscrpljene velikim gubitcima prešle su u pozicijsku obranu podižući kilometre rovova i bunkera zaštićenih bodljikavom žicom. Svaki veliki napad ili ofenziva koji su uslijedili za poslijedice su imali mali dobitak terena i ogromne gubitke na obim stranama. U ožujku 1915. Nijemci su ustrojili nekoliko manjih opitnih postrojbi takozvanih jurišnih trupa (njem. Sturmtruppen) koje su obučene da uz plansku potporu topništva u iznenadnim i dobro planiranim lokalnim napadima, uz vrlo male gubitke, osvajaju protivničke utvrđene položaje. U početko najviše kako bi pohvatale nekoliko živih protivničkih vojnika i od njih prikupili vrijedne informacije o položajima i snazi protivnika. Međutima kada su jurišnim trupama zauzeti do tada neosvojivi pprotivnički položaji i utvrde njemačko vrhovno zapovjedništvo odobrilo je i poduprlo ustroj samostalnih jurišnih bojni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije