Naslovnica

Ivan Grozni postao carem

U privatnome životu nije imao sreće. Ženio se šest puta i imao je osmero djece.
12. veljače 2020. u 07:50 0 komentara 2060 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Ivan IV. Grozni bio je veliki knez Moskve od 1533. godine i car Rusije od 1547. godine. U trenutku očeve smrti (Vasilija III.) dobio je titulu velikoga kneza. Budući da je tada imao svega tri godine, namjesnicom do njegove punoljetnosti postala je njegova majka, Jelena Glinska.

IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Bitka kod Austerlitza

Ivan je okrunjen 16. siječnja 1547. kada je postao punoljetan. Prema legendi, okrunjen je krunom Monomaha, koju je prema legendi bizantski car Konstantin IX. Monomah darovao svomu unuku, velikomu knezu Kijeva Vladimiru Monomahu. Prije njega svi su vladari moskovske Rusije imali titulu velikoga kneza, a on se prvi proglasio kraljem, tj. carem. Ta je titula Rusiji i njezinu vladaru osigurala veliki značaj u očima europskih vladara. Ivana Groznog kao cara su priznali engleska kraljica Elizabeta I., car Svetoga Rimskog Carstva Maksimilijan II. Habsburg, i drugi. Tijekom čitave svoje vladavine širio je teritorij svoje zemlje. Darežljivo je davao priloge manastirima, bio je obrazovan i imao je govorničkoga dara. Osnovao je prvu rusku tiskaru i obvezao je svećenstvo da organizira škole za opismenjavanje djece. S druge strane, bio je krajnje surov i osvetoljubiv, osobno je izdavao naredbe o pogubljenjima. U privatnome životu nije imao sreće. Ženio se šest puta i imao je osmero djece.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u siječnju 2020.

IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Bajazid II. "Pravedni" postaje sultan IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Eksplozija i potonuće "Tritona" IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Bitka kod Lewesa
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.