ZANIMLJIVOST

Bitka kod Fraustadta - pobjeda Švedske nad udruženim rusko-saskim snagama

Laurus Leslaena
10.02.2021.
u 07:58

Oko 7000 sasko-ruskih života izgubljeno je toga dana na poljima Fraustadta.

Dana 3. veljače 1706. godine, švedska vojska pod zapovjeništvom Carla Gustafa Rehnskiölda zbrisala je sasko-rusku vojsku predvođenu Johannom Matthiasom von der Schulenburgom u bici kod Fraustadta.

Švedska vojska bila je brojčano inferiorna neprijatelju koji je uz to zauzeo povoljniji položaj. Međutim, Rehnskiöld je lukavo fingirao povlačenje, prislivši neprijatelja da ga slijedi do položaja koji je sam odabrao. Von der Schulenburg se nadao da će rastjerati i poraziti Šveđane, ali kad su stigli do Fraustadta, iznenada se suočio sa švedskom vojskom postrojenom u borbenom redu.

Prije nego što je uopće stigao potpuno se postaviti u obrambeni položaj, Šveđani su započeli napad. Rehnskiöld je napao sa svojim pješaštvom u sredini i poslao svoju konjicu na bok neprijatelja u pokušaju da ih opkoli s obje strane. Konjica, koja je kružila oko bokova, a potom i jurišala kroz središte gdje se otvorila praznina u redovima njegova pješaštva, pretvara bitku u krvavu katastrofu za Schulenburga.

Bitka se odvijala prema klasičnim pravilima ratovanja - primjer dvostrukog opkoljavanja, gdje su Šveđani u potpunosti okružili i zbrisali sasko-rusku vojsku. Oko 7000 sasko-ruskih života izgubljeno je toga dana na poljima Fraustadta. Gubici švedske vojske do kraja bitke brojali su do 400 mrtvih i ranjenih.

Foto: Laurus Leslaena

Ilustracija - Marc Grieves: Anfallande Karoliner - Fraustadt, 1706.

Izvorwww.facebook.com/LaurusLeslaeana

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije