Naslovnica

Bitka kod Lewesa

U Engleskoj se za vrijeme Drugog barunskog rata (1264.-1267.) kod grada Lewesa 14. svibnja 1246. odigrala bitka između engleskog kralja Henrija III. i grofa Simona od Montforta.
18. studenoga 2019. u 12:13 0 komentara 1126 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

U Engleskoj se za vrijeme Drugog barunskog rata (1264.-1267.) kod grada Lewesa 14. svibnja 1246. odigrala bitka između engleskog kralja Henrija III. i grofa Simona od Montforta. Budući da kralj nije poštovao odredbe Ugovora iz Oxforda koje su ograničavale njegovu vlast, izbio je sukob u kojemu je kralj s dvostruko brojnijom vojskom doživio poraz.

Kako bi spriječio rat, grof Simon obratio se kralju pregovorima o primirju, no kralj ih je odbio. Zbog početne, loše isplanirane taktičke obrane Henrijevog sina, princa Edwarda, prvi napadi feudalaca bili su uspješni, dok su pješačke kraljeve snage pretrpjele iznenađujuće gubitke.

Godinu dana nakon bitke grof Simon je, prisiljujući kralja na potpisivanje novog dokumenta, sazvao Opće vijeće sastavljeno od predstavnika plemstva, Crkve, grofovija i gradova. Trenutak sazivanja Vijeća smatra se pretečom današnjeg engleskog parlamenta. Ovom pobjedom, grof Simon od Montforta uspostavio je svoju vlast u skladu s odredbama Oksfordskih statuta.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u svibnju 2019.  

IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Pad Carigrada IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Rođenje Karla Velikog IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Kapitulacija Crne Gore
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.