Naslovnica

Pad Carigrada

Okupacija Carigrada bila je posljedica lukave i bezobzirne mletačke politike, koja je zbog kontrole trgovačkih putova težila prevlasti na Istoku
31. listopada 2019. u 07:52 2 komentara 1724 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Mletačka Republika odigrala je važnu ulogu u križarskim ratovima. Mlečani su se na prijevozu i organizaciji ratova uspjeli znatno obogatiti i povećati broj svojih prekomorskih posjeda. Mletačka Republika je uz pomoć križara 12. travnja 1204. zauzela i pljačkala bizantsku prijestolnicu Carigrad. Okupacija Carigrada bila je posljedica lukave i bezobzirne mletačke politike, koja je zbog kontrole trgovačkih putova težila prevlasti na Istoku. Taj je rat bio neobičan upravo po tome što su se križari, umjesto na neprijatelje kršćana, usmjerili na osvajanje kršćanskih gradova, među kojima se na udaru križara 1203. godine našao i Zadar. Carigradske zidine nisu dotad nikad bile probijene. Prema izvorima, pobijeno je mnogo stanovnika Carigrada, a križari su na osvojenome području osnovali Latinsko Carstvo.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u travnju 2019.  

IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Rusko-japanski rat IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Mandžukuo i "Jedinica 731" IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Rat Druge koalicije
 
  • Deleted user:

    Otkud dolazi ta moda da se Konstantinopol(is), prijestolnica Bizanta, naziva "Carigrad"??? Stvarno nigdje, u nikakvoj povijesnoj, stručnoj literaturi ne može se naći takav naziv Konstantinovg grada...Osim, naravno, u srpskoj!

  • D55:

    Zar nije povod za IV Krizarski Rat bio pokolj latina koji se dogodio 1182 u Konstantinopolu? Pretpostavke su da je 60.000 katolika pobijeno i izgnano. U to su vrijeme katolici dominirali trgovinom i financijskim sektorom u 'Carigradu'.