Naslovnica

Bregalnička bitka

Bitka se vodila na bojištu od 75 kilometara i u njoj je sa srpske strane poginulo i ranjeno 16 200, a s bugarske 25 000 vojnika, s time što je i kolera, koju je prenijela bugarska vojska iz Trakije, prouzročila velike gubitke.
30. srpnja 2020. u 08:22 0 komentara 806 prikaza
Foto: svetionik.com

Nakon Prvoga balkanskog rata srpski i bugarski diplomati nisu se mogli dogovoriti oko podjele teritorija koji su osvojili od Osmanskoga Carstva. Pitanje osvojenih teritorija u Makedoniji između Srbije i Bugarske bilo je riješeno, dok je pitanje Makedonije između Grčke i Bugarske ostalo otvoreno. Bitku je započela Bugarska 30. lipnja 1913. kada je bugarska 4. vojska izvršila napad na srpske snage na rijeci Bregalnici, a 2. vojska napala grčke snage u području Soluna. Srpska vojska uspjela je zadržati prodor bugarskih snaga te je protunapadom povratila dan ranije izgubljene teritorije. Ne tako snažna grčka vojska 9. srpnja uspjela je natjerati bugarsku vojsku na povlačenje i time je bitka na Bregalnici završena.

Bitka se vodila na bojištu od 75 kilometara i u njoj je sa srpske strane poginulo i ranjeno 16 200, a s bugarske 25 000 vojnika, s time što je i kolera, koju je prenijela bugarska vojska iz Trakije, prouzročila velike gubitke. Krajem Drugoga balkanskog rata Makedonija je bila podijeljena između Srbije i Grčke.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u srpnju 2019.

IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Eksplozija i potonuće "Tritona" IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Budimpeštanska konvencija 1877. godine IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Britanska ekspanzionistička politika i burmanski ratovi

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.