Naslovnica

Eksplozija i potonuće "Tritona"

Do eksplozije brodske barutane došlo je nedugo nakon što su se „Tritonovi“ mornari vratili iz izlaska na brod pa je i broj žrtava bio velik.
18. prosinca 2019. u 11:34 0 komentara 532 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Dana 9. svibnja 1859. ratni brik “Triton”, drveni jedrenjak austrijske ratne mornarice, u večernjim je satima potonuo pred Lokrumom od posljedica eksplozije koja se dogodila u njegovoj barutani kao posljedica nesmotrenosti. „Triton“ je stigao u Grušku luku dva dana prije potonuća. Njegov zadatak bio je što uspješnije obaviti izviđanje tog dijela akvatorija. Do eksplozije brodske barutane došlo je nedugo nakon što su se „Tritonovi“ mornari vratili iz izlaska na brod pa je i broj žrtava bio velik. Spašeno je deset članova posade, dok je 85 osoba poginulo. Budući da je često boravio na Lokrumu, budući meksički car Maksimilijan, brat cara Franje Josipa Ferdinanda, u znak uspomena na tužni dan, dao je na sjevernoj strani otoka Lokruma podignuti veliki kameni križ i na njemu dao uklesati imena svih poginulih osoba. Križ, koji je prozvan „Tritonovim križem“ i danas stoji na Lokrumu kao podsjetnik na taj tragičan događaj.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u svibnju 2019.  

IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Bitka kod Lewesa IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Pad Carigrada IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Rođenje Karla Velikog
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.