Naslovnica

Britanci započeli napad kod Khadaira

Britanci su nedugo prije toga okupirali Kut, strateški važan grad na rijeci Tigris u provinciji Basra u Mezopotamiji, današnjem Iraku.
09. siječnja 2017. u 14:40 0 komentara 1355 prikaza
Rat
Foto: Wikimedia CC

Nakon nekoliko mjeseci priprema, britanske postrojbe pod zapovjedništvom novog regionalnog zapovjednika Sira Fredericka Maudea započele su ofenzivu protiv turskih postrojbi kod Khadaira, sjeverno od Kuta u Mezopotamiji, piše History.

Britanci su nedugo prije toga okupirali Kut, strateški važan grad na rijeci Tigris u provinciji Basra u Mezopotamiji, današnjem Iraku. Međutim, predali su se u travnju 1916. godine nakon petomjesečne opsade od strane Turaka. Predalo se oko 10 000 vojnika pod vodstvom Townshenda. Sramotan poraz Townshenda natjerao je Britanski ratni ured da potraži zamjenu te je uskoro postavljen Sir John Nixon na mjesto regionalnog zapovjednika u Mezopotamiji. Maude, koji je bio oprezan te sistematičan general, stigao je u Mezopotamiju sredinom 1916. godine kao zapovjednik snaga na Tigrisu. U listopadu 1916. godine, Maude je zamislio novu ofenzivu sa 150 000 vojnika kako bi pokrenuo novu ofenzivu na Kut

Dana 7. i 8. siječnja 1917. godine, snage generala Maudea pokrenule su seriju malih diverzijskih napada. To se sve kasnije pretvorilo u neučinkovito bombardiranje kod Khadaira, teško utvrđenog grada sjeverno od Kuta. Bitka je trajala gotovo tri tjedna, a grad je pao 29. siječnja. U izvještaju o ofenzivi koji je Maude podnio ministarstvu, izjavio je da je to bila borba prsa o prsa. Bitka kod Khadaira je bila uvod savezničkih operacija u Mezopotamiji. Drugom bitkom za Kut, koja je započela sljedećeg mjeseca završila je s gradom Kutom u britanskim rukama. Ohrabreni pobjedama, vojnici Maudea nastavili su prema Baghdadu koji je pao 11. ožujka.

>>Preminuo njemački feldmaršal Alfred Von Schlieffen

>>Osma sočanska bitka završila bez pomaka

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.