Naslovnica

Četiri desetljeća sporazuma iz Camp Davida

Sporazum je bio temeljen na američkoj moći bez stvarnoga pokušaja za uspostavu sveobuhvatnoga mira i sveobuhvatne bliskoistočne sigurnosne arhitekture sposobne za funkcioniranje bez američke moći.
12. prosinca 2018. u 16:54 1 komentara 323 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Dan 17. rujna 1978. bio je povijesni dan kako za međunarodnu zajednicu i međunarodnu sigurnost generalno, tako i Bliski istok partikularno. Bio je to dan koji je na turbulentnome i nasilnome Bliskom istoku, u hladnoratovskome svijetu visokoga trenja, nakon četiriju arapskoizraelskih ratova trebao donijeti mir.

IZ NOVOG BROJA Makedonija na povijesnoj prekretnici

U ruralnoj rezidenciji američkoga predsjednika u Camp Davidu u državi Maryland, pod pokroviteljstvom Jimmyja Cartera, izraelski premijer Menachem Begin i egipatski predsjednik Anwar Sadat potpisali su nakon 13-dnevnoga „summita“ mirovni sporazum, „Okvir za mir na Bliskome istoku“ („Framework for Peace in the Middle East“), koji je prema mjestu potpisa poznat pod nazivom „Sporazum iz Camp Davida“. Šest mjeseci kasnije, točnije 26. ožujka 1979. u Washingtonu je na tim temeljima potpisan izraelsko-egipatski mirovni sporazum, prvi takav sporazum između Države Izrael i neke arapske države. „Sporazum iz Camp Davida“ zapravo je dokument koji se sastoji od više dijelova: „Okvir za mir na Bliskome istoku“ koji se odnosio na proces uspostave palestinske samouprave na okupiranim područjima Zapadne obale i pojasa Gaze, kao i mogućnost postizanja mirovnih sporazuma između Izraela i susjednih arapskih država te „Okvir za zaključenje egipatsko-izraelskoga mirovnog sporazuma“ („Framework for the Conclusion of a Peace Treaty between Egypt and Israel“). I dok prvi dio sporazuma nikada nije implementiran, drugi dio sporazuma doživio je svoju operacionalizaciju završivši 30-godišnje izraelsko-egipatsko ratno stanje. Zbog doprinosa međunarodnomu miru i sigurnosti, egipatski i izraelski lideri godine 1978. dobili su Nobelovu nagradu za mir.

No, ukupno mirovni sporazum nije Bliskomu istoku donio mir. Učinci su možda i sasvim suprotni. Odgovori u pogledu uzroka za to nalaze se u ranijim događajima. Državnim udarom u Siriji 1961. godine razvrgnuta je trogodišnja politička unija Egipta i Sirije. Bio je to početak kraja koncepta arapskoga nacionalizma. 

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. prosinca 2018.

IZ NOVOG BROJA Kultura sjećanja kao determinanta međunarodnih odnosa: hrvatsko-izraelski odnosi UVODNIK NOVOG BROJA Ratna policijska postrojba Ston, tko je za nju čuo? IZ NOVOG BROJA Religija u bliskoistočnim političkim procesima
 
  • AimeeDa:

    Donosim 89 dolara na sat radeći od kuće. Bio sam šokiran kad mi je susjed rekao da je u prosjeku 95 dolara, ali vidim kako sada radi. Osjećam toliko slobode sada da sam svoj šef. učini to++++>>>>>> www.WebJob33.Com