Naslovnica

Makedonija na povijesnoj prekretnici

Referendumski rezultati od 30. rujna 2018. godine Makedoniju su opetovano postavili na prekretnicu. Možda i najozbiljniju od stjecanja neovisnosti prije tri desetljeća.
13. studenoga 2018. u 07:41 1 komentara 363 prikaza
Foto: www.irishtime.com

Referendumski rezultati od 30. rujna 2018. Makedoniju su opetovano postavili na prekretnicu. Možda i najozbiljniju od stjecanja neovisnosti prije tri desetljeća.

IZ NOVOG BROJA Kultura sjećanja kao determinanta međunarodnih odnosa: hrvatsko-izraelski odnosi

Uz duboko ukorijenjene etničke podjele (albansko-makedonske), rezultati su očigledno učvrstili političke podjele i društveni raskol. Makedonija se nalazi na prekretnici između nacionalnoga jedinstva i nacionalnoga raskola, između političkoga jedinstva o nacionalnim interesima i političke fragmentacije, između puta euroatlantskoga integriranja i izolacije, između izvjesne euroatlantske stabilnosti i neizvjesne i turbulentne balkanizacije, između statusa stabilnoga subjekta međunarodne sigurnosti i objekta geostrateških razračunavanja regionalnih i globalnih sila.

Na savjetodavni referendum o putu u EU i NATO te prihvaćanju promjene službenoga imena države izišlo je 36,89 posto (667 000) državljana s pravom glasa, od čega je njih 91,46 posto ili 607 000 glasalo „za“. Ustavnopravno nevažeći referendum time je dao legitimitet referendumskomu pitanju. To je točka na „i“ makedonskim društvenim podjelama kao rezultat nastavka političkih podjela. Prethodno se i makedonski parlament (Sobranje) podijelio. Od 120 zastupnika njih 68 podržalo je održavanje referenduma. Ništa manju podjelu nije izazvao ni bojkot referenduma koji su proveli makedonski predsjednik i oporbene stranke s ambivalentnim stajalištem o podršci euroatlantskomu integriranju i protivljenju sporazumu s Grčkom.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. studenog 2018.

IZ NOVOG BROJA Religija u bliskoistočnim političkim procesima IZ NOVOG BROJA Vojna moć bliskoistočnih država IZ NOVOG BROJA Američko-iranski odnosi: od savezništva do tvrdokornog neprijateljstva ili puta u oružani sukob
 
  • LynneWright:

    Napravit cu 86 dolara za sat od kuce. Bio sam šokiran kad je moj susjed rekao da je prosjek 95 dolara, ali vidim kako to sada radi. Osjecam se toliko slobode sada kad sam ja vlastiti šef. posjetiti>>>>> www.WebJob.Com