DAN POBJEDE 1945. - 2015.

Što možemo očekivati na Crvenom trgu u subotu?

Dan Pobjede
Foto: REUTERS / Maxim Zmeyev
1/3
06.05.2015.
u 20:51

Osim "Armate", moći će se vidjeti nekoliko novih oklopnih transportera, "Yars" - nova interkontinentalna balistička raketa i "S-400", ruski najnapredniji sustav protuzračne obrane.

Rusija je prije nekoliko dana odradila svoje posljednje pripreme za "Dan Pobjede" koji će se tradicionalno održati u subotu, 9. svibnja. Rusi su u ponedjeljak prikazali dio svoje nove moderne vojne opreme te novog, apsolutnog kralja među tenkovima - "T-14 Armata".

Putinova odluka da "se pohvali" najnovijim naoružanjem na subotnjem mimohodu šalje snažnu poruku kako Moskva želi pokazati svoju moć cijelome svijetu. Tijekom "probe" u ponedjeljak na Crvenom trgu, "Armata" je prikazan po prvi puta. Kao što smo već pisali, tenk ima kupolu na daljinsko upravljanje, automatski punjač streljiva, a posada od tri čovjeka je smještena u blindiranom, "neuništivom" dijelu unutar tenka, piše Financial Times.

Foto: REUTERS / Maxim Zmeyev

Iako nije testiran na bojištu za razliku od poznatih tenkova kao što su "Abrams","Leopard 2" i "T-90", tehnološki predstavlja tenk nove generacije. Također predstavlja i ruski razvoj "ponovnog naoružavanja" u kojem se želi modernizirati 70 posto oružanih snaga do 2020. godine.

Putinova vlada pokazala je već dva puta u zadnjih deset godina jednom da želi i može koristiti vojne snage kako bi prikazala svoju moć (Gruzija, Ukrajina). Osim "Armate", moći će se vidjeti nekoliko novih oklopnih transportera, "Yars" - nova interkontinentalna balistička raketa i "S-400", ruski najnapredniji sustav protuzračne obrane.

Foto: REUTERS / Maxim Zmeyev

U ponedjeljak navečer građani Moskve izišli su na ulice,a pažnju su im zaokupili veliki kamioni koji prevoze nuklearne bojeve glave. "Ovo će biti na CNN-u, a SAD će zapamtiti da smo i mi nuklearna sila", izjavio je Andrei, stanovnik Moskve koji je snimao vozila koja idu prema Crvenom trgu sa svojim pametnim telefonom.

Tijekom zadnje četiri godine, vojska se po prvi puta modernizirala "točno po planu", što je jedini i prvi slučaj od raspada Sovjetskog Saveza. Putinova vlada skupila je velike novce zbog neprestanog rasta naftnih derivata u ovome desetljeću. Međutim, vojni budžeti će se morati smanjiti jer cijena nafte pada, a inflacija konstantno raste - u travnju je iznosila 16.4 posto.

"Ruska ekonomija trenutno ne može i ne generira dovoljno resursa kako bi financirala sadašnji program ponovnog naoružanja", izjavio je glasnogovornik Centra za analize, strategije i tehnologije - dijela Ministarstva obrane Ruske Federacije.

Pred "Armatom" je još puno testiranja. Tenk će ući u službu sljedeće godine kao što je i planirano. Međutim, kako bi ušao u službenu uporabu, mora se isporučiti 2 300 tenkova kroz sljedećih pet godina. "Ako "Armata" i protutnji Crvenim trgom ove subote, ne može se očekivati stavljanje novog tenka u službu", izjavio je glasnogovornik.

>>Dan pobjede 2014 - vojni mimohod na Crvenom trgu

>>Putin konačno otkrio javnosti novi ruski tenk

Komentara 11

DU
Deleted user
21:57 06.05.2015.

Što očekivati na Crvenom trgu.... sve ono o cemu hrvati samo mogu sanjati

DU
Deleted user
08:00 07.05.2015.

Zamislite da se ta silna lova upotrijebi u civilne svrhe! Ne bi ljudi kopali po kontejnerima. Zivjeli bi kao u SF filmovima. Doduse ne u rvackoj....

Avatar zong
zong
00:36 07.05.2015.

Ne bih se složio... U normalnim uvjetima si upravu, povijest treba pustiti da bude povijest ali fašizam je svuda u porastu. Pogledaj samo kod nas...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije