Naslovnica

Desetljećima se gotovo prešućivala važna povijest ratnog aerodroma na Visu

Također je manje poznato kakvu je ulogu Vis imao krajem Drugoga svjetskog rata.
05. siječnja 2022. u 08:55 0 komentara 687 prikaza
Foto: VP

Otok Vis ima dugu vojnu povijest. Samo iz 19. stoljeća prisjetimo se dvije pomorske bitke koje su se zbile kod otoka. Jedna je ona velika iz 1866. godine, kad je austrijska mornarica skršila talijansku, i ona manja i manje poznata iz 1811., o kojoj smo imali prilike čitati u prošlom broju časopisa.

UVODNIK NOVOGA BROJA Opširno o Viškoj bitki, ali ne o onoj poznatoj iz 1866. godine, već o manje poznatoj iz 1811.

Vis je pak nakon Drugoga svjetskog rata bio desetljećima „zarobljen“ od strane JNA. Na površini od svega 90 četvornih kilometara nalazilo se više od 30 vojnih objekata, od kojih neki i podzemni. Otok je za vrijeme tog razdoblja bio zatvoren za strance, te je zabrana dolaska za strance ukinuta tek 1989. godine. A i JNA se s njega povukla tek gotovo pet mjeseci nakon međunarodnog priznanja Hrvatske, 30. svibnja 1992. godine.

Također je manje poznato kakvu je ulogu Vis imao krajem Drugoga svjetskog rata. Opće je poznato, što se učilo još u udžbenicima u Jugoslaviji, da se ondje polovicom 1944. godine prebacio Titov Vrhovni štab s Titom na čelu. da je Tito bio smješten u špilji koja je kasnije nazvana po njemu, da je ondje potpisan Sporazum Tito-Šubašić... No čak se i u poratno vrijeme jako malo pisalo o tome kakvu je važnost imao viški aerodrom 1944. i 1945. godine. O tome je nedavno knjigu objavio dugogodišnji neumorni pomorski istraživač i pisac Danijel Frka pod naslovom „Vis – posljednja nada“, a za ovaj broj magazina napisao je sažetak svojih dugogodišnjih istraživanja na ovu temu.

Kako piše Frka, „sve to već desetljećima čami u zaključanom depou, daleko od očiju turista i posjetitelja koji, dakako, ni ne znaju da je, u ne tako davno doba, za vrijeme Drugoga svjetskog rata, otok Vis u ovom dijelu Europe odigrao ključnu ulogu u zajedničkom otporu snaga NOVJ-a i Saveznika nacističkoj Njemačkoj, koja je ozbiljno pripremala desantnu operaciju radi zauzimanja otoka“. Ukratko, aerodrom je služio za prisilna slijetanja oštećenih američkih bombardera na povratku s bombardiranja ciljeva u okupiranoj Europi te kao baza za napadna djelovanja britanskih lovaca-bombardera uzduž jadranske obale.

I za kraj, u ovome broju je, kako sam najavio, treći nastavak o obrani Nuštra 1991. godine. Kao i druge zanimljive teme, u već 130. broju!

 | Autor : VP Foto: VP

UVODNIK NOVOGA BROJA Franco je imao samo jedan cilj - održati se na vlasti pod svaku cijenu UVODNIK NOVOGA BROJA Nuštar 1991. ogledni je primjer kako se Hrvatska branila prije 30 godina! UVODNIK NOVOGA BROJA Hitler je kao rijetko kad poslušao svoje zapovjednike i odustao od Švicarske
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.