UVODNIK NOVOGA BROJA

Djelovanje srpskoga topništva može se usporediti s djelovanjem današnjih terorističkih skupina

VP
04.01.2020.
u 08:13

A mi smo već na 106. broju magazina, s novim temama, od rata vojnih kodova od antičkog doba do hladnoga rata, pa sve do analize antičkog Perikla kao stratega i vojskovođe.

Čak i putem raščlambe paljbenih mogućnosti i načina djelovanja srpskoga topništva usmjerenoga prema biogradskome području, nedvojbeno se može dokazati da su pobunjeni Srbi primjenjivali terorističku strategiju s ciljem nanošenja što većega broja civilnih žrtava.

Uistinu, teroristička strategija odmazde topništvom prvenstveno se očitovala u visokome stupnju stradavanja i stvaranja stanja straha među hrvatskim pučanstvom. Kako nema relevantnih istraživanja nakon Domovinskoga rata kojima bi u potpunosti mogli napraviti statističke analize posljedica svih parametara ratnih zbivanja na biogradskome području, nije bilo moguće napraviti ni konačnu procjenu učinaka provođenja pobunjeničke „strategije realne prijetnje“. Međutim, to može biti poticaj za daljnja istraživanja podataka o broju i stanju stradalih civila koji su bili na bolničkoj obradi nakon topničkih udara i utvrđivanje broja i vrste ispaljenih projektila i raketa, čime bi se mogla napraviti kvalitetna usporedba s provedbom i posljedicama djelovanja današnjih terorističkih skupina. Zaključak je ovo iz drugog nastavka naše teme o djelovanju srpskoga topništva na području Biograda na Moru tijekom 1993. godine. I doista, bilo bi jako zanimljivo, a i potrebno je, da se na ovu temu nadovežu daljnja istraživanja, koja će doista i potvrditi tezu o djelovanju srpskog topništva kao terorističke organizacije. Za nadati se je da će se u dogledno vrijeme netko toga i prihvatiti, i ne samo za biogradsko područje.

A mi smo već na 106. broju magazina, s novim temama, od rata vojnih kodova od antičkog doba do hladnoga rata, pa sve do analize antičkog Perikla kao stratega i vojskovođe.

Tu je i jako aktualan Mirko Bilandžić s analizom hrvatskog sudjelovanja u misiji NATO-a u Afganistanu, sve potaknuto pitanjima o smislu sudjelovanja Hrvatske u toj misiji koja su se pojavila i postavljala u nedavnom prvom krugu kampanje za predsjedničke izbore, što je dovelo i do prijepora između samih predsjedničkih kandidata.

Foto: VP

 

Komentara 1

Avatar Idler 3
Idler 3
17:06 04.01.2020.

Aj nek je negdo pravu reč izrekel....čital sam o vagonu punom eksploziva kaj su za zalaufali prema Zadru....jel i to terorizam il jadna i goloruka nejač ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije