UVODNIK NOVOGA BROJA

Jeste li zadovoljni kvalitetom filma "General" o Anti Gotovini?

VP
05.10.2019.
u 14:09

Nakon ovog broja magazina, zasigurno će biti upita u stilu zašto u magazinu ne objavimo ratne puteve svih brigada Hrvatske vojske iz Domovinskoga rata, kao što smo u ovome broju objavili ratni put 115. brigade poznatije pod nazivom „Imotska brigada“. Odgovor je vrlo jednostavan, i uvijek je takav, jer su slična pitanja bila i ranije postavljana.

U magazinu ima mjesta za sve brigade, ali to treba netko i obraditi, netko istražiti, prikupiti materijale, razgovarati s ljudima, prikupiti fotografije, i na kraju napisati tekst, što je najčešće i najteži zadatak. Jer nije jednostavno pisati onima koji nisu skloni pisanju, nemaju iskustva u tome, a posebice nije lako na papir staviti ratni put postrojbe, gdje treba uzeti u obzir puno toga. U svemu uvijek nedostaje autora koji će sve to znati dobro svladati. Stoga moram zahvaliti mladom kolegi povjesničaru Teu Šalinoviću, koji nije prvi put suradnik našeg magazina, što nam je za ovaj broj pripremio ratni put 115. brigade, i to na način da su njegov pristup i obrada teme školski primjer kako bi trebalo obraditi ovakvu temu. Možda se netko od vas ohrabri, pa da postane autor kao i Šalinović i drugi naši autori, i predloži neku sličnu temu za magazin, i obradi je? Uvijek smo otvoreni za dobre, nove teme. Vjerujem da će Šalinovićevim tekstom u prvom redu biti jako zadovoljni Imoćani, jer su široj javnosti poznati samo pojedini dijelovi ratnoga puta ovo postrojbe, a sad u magazinu imaju cijeli njezin, ili bolje rečeno svoj ratni put. Vjerujem da će s ovime biti jako zadovoljni i svi oni koji u magazinu traže teme iz Domovinskoga rata.

Tu je uvijek i pakrački vojni muzej, koji nam donosi svoje eksponate iz Domovinskog rata, a u ovome broju tema je policija.

U ovome broju imamo još jednu aktualnost vezanu uz Domovinski rat, a to je biografski film o generalu Anti Gotovini koji se upravo prikazuje u hrvatskim kinima pod nazivom „General“. U ovome broju donosimo filmsku kritiku tog filma iz pera našeg suradnika Arsena Brizića. Tko je od vas gledao dosad film, sigurno ima svoj dojam, svoje zaključke o kvaliteti filma. Brizić je u svojoj kritici britak, argumentiran, pa će biti zanimljivo pročitati njegovu kritiku, ali i čuti Vaša mišljenja. Javite ih!

Foto: VP

 

Komentara 3

Avatar Graničari Stari
Graničari Stari
15:11 05.10.2019.

Nisam. Film je užasan. Kvaliteta ko da je sniman 70-ih, loši kadrovi, loša glazba, melodramatično, patetično, ratne scene slabe, a HV izgledala vrhunski na snimkama, mislim da nije prenio atmosferu tog vremena koja je bila puna optimizma, domoljublja, nabrijanosti, vjere, kao da su svi bili depresivni, očajni i molili kraj rata, a stvar je bila posve drugačija. Svi smo vjerovali fanatično u pobjedu. Ništa od dobre muzike, pjesama, zezancije, atmosfere se nije prikazalo. Gotovina ko neki osjećajni zavodnik, a svi koji su služili s njim će reći da je bio strah i trepet, disciplina, red, stega. Ništa prikazano od zanimljivog života u Legiji, a bio je u Bitki Kolwezi u Kongu koja se izučava kao model bitka padobranaca u svijetu, dio osiguranja generala Erulina, u Južnu Ameriku sigurno nije išao kao zavodnik već kao vojni instruktor...glumci svi skoro loši osim možda Mustafe Nadarevića, Višnjić očajan...nažalost Vrdoljak je upropastio film, upropastio priliku da se napravi spektakl sa svim najboljim hrvatskim glumcima koji su inače dobri, a u ovom filmu loši. Nažalost yugo kritika je u svemu bila u pravu. Iako sam pogledao film i kupio još dvije karte da im dam podršku, ali velika šteta. To što se danas radi, kakvi filmovi, kakve serije, iz manjih zemalja, malih produkcija. Rade se sjajne stvari, a ovo je loše. Jedino temu i namjeru poštujem. Ali dobra namjera nije dovoljna. Žao mi je.

MI
micko6666
15:05 05.10.2019.

Imao sam priliku gledati film General i moram priznati da sam ostao razočaran. Najskuplji film u povijesti Hrvata je ispod svakog nivoa. Bolje filmove rade klinci na YouTubu. Ponavljanje istih glumaca, loši efekti Hrvatski Mig raketira naše generale, garderoba, oružje, vozila, scene koje nemaju veze s vezom. Od takvog čovjeka kao sto je Ante Gotovina i njegovog života tako dosadan i loš film može napraviti samo hrvatska kinematografija i redatelji poput Vrdoljaka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije