Naslovnica

Zašto je mali Biograd postao velika meta srpskoga topništva?

06. prosinca 2019. u 08:40 0 komentara 1906 prikaza
Foto: VP

Krajem rujna ove godine, pišu u ovome broju Tomislav Šulj i dr. sc. Josip Čerina, u Benkovcu je svečano obilježena 25. obljetnica osnutka 134. domobranske pukovnije HV-a, prigodom čega je održan znanstveno-stručni skup „Biogradsko-benkovački kraj u Domovinskom ratu“.

UVODNIK NOVOGA BROJA Vraćamo se u hladni rat, u ovome broju sa sovjetskim borbenim transporterima

Rezultati ovoga skupa, naglašavaju spomenuti autori, pokazali su kako je biogradsko-benkovačka bojišnica iznimno važna, a relativno zanemarena istraživačka tema Domovinskoga rata. Između ostalih, tematizirana je provedba pobunjeničke „strategije realne prijetnje“, odnosno udari teškim topništvom na područje Općine Biograd na Moru. Iako je Biograd na Moru malen obalni grad, u jednome dužem razdoblju postao je i bio jedna od najviše napadanih meta srpskoga topništva tijekom 1993. godine. Napad koji je po tragičnim posljedicama najviše obilježio fenomen zločinačke odmazde pobunjenih Srba po civilnim ciljevima u Biogradu zbio se 14. lipnja 1993. kada je zbog djelovanja raketnoga sustava Orkan po gradskoj plaži Soline poginulo pet mladih osoba, a sedam ih je ranjeno. No iako najtragičniji po posljedicama, zapravo je to bio samo jedan od mnogobrojnih dana kada je Biograd bio izložen osvetničkim udarima, a koji su nosili velike materijalne štete i ljudske žrtve tijekom većega dijela 1993. godine. O svemu ovome čitat ćemo u dva nastavka, u ovome i idućem broju magazina.

U ovome broju čitamo i peti, posljednji nastavak ekskluzivne reportaže s bivše Istočne bojišnice Prvoga svjetskog rata, iz pera našeg istraživača Filipa Katanića. A na taj se njegov nastavak odlično nadovezao i članak Nikole Tominca, još jednog domaćeg neumornog istraživača Prvoga svjetskog rata, o Hrvatima u borbama na Istočnome bojištu 1917. godine.

Aktualni smo i kod recenzije filmova, kako dosad, tako i ubuduće, pa uskoro očekujte recenzije i dva najnovija ratna filma na svjetskim filmskim platnima – “Midway” i “1917”. Prvi je već u kinima, a drugi uskoro stiže!

Također smo opet aktualni i kod analize prof. dr. sc. Mirka Bilandžića. U svojoj najnovijoj analizi izvrsno je analizirao što znači nedavna likvidacija lidera Islamske države. Čitamo se!

 | Autor : VP Foto: VP

UVODNIK NOVOGA BROJA Jeste li zadovoljni kvalitetom filma "General" o Anti Gotovini? UVODNIK NOVOGA BROJA Reportaža s Istočnog bojišta Prvoga svjetskog rata pun pogodak UVODNIK NOVOGA BROJA Krležina Galicija u putopisnoj reportaži sto godina poslije
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.