Naslovnica

Drugi napad na Nuštar

Nakon prvog napada obrana Nuštra bila je osakaćena jer su se garda i domaći branitelji povukli s položaja Zidine, a razbijena obrana na punktu Vikendice nije se ponovno formirala.
22. studenoga 2021. u 10:11 0 komentara 250 prikaza
Foto: Udruga 2.b.3.g.br.

Prilikom okupacije Marinaca neprijatelj je bez borbe jakim tenkovskim snagama zaposjeo i Henrikovce, poljoprivredno dobro smješteno jedan kilometar južno od prometnice Nuštar-Marinci.

IZ NOVOG BROJA Obrana Nuštra 1991. godine

Cesta Nuštar-Marinci prelazila je preko dominantne kote Zidine, gdje se jednim krakom odvajala za Henrikovce. Vojno značajnu kotu, uzvisinu Zidine, branitelji su napustili bez borbe, ali je i neprijatelj nije znao vojno iskoristiti. Povlačenjem branitelja sa Zidina, položaj je jedno vrijeme bio ničija zemlja i neprijatelj je nesmetano koristio prometnicu Marinci Henrikovci. Mještani okolnih sela uzvisinu su zvali i Sv. Ana, po ostacima stare crkvice. Položaj Zidine, Sv. Ana s velikim ugostiteljskim objektom dominirao je nad cijelim Nuštrom. Ni danas nije jasno zašto se pored izričite zapovijedi 1. proleterske gardijske mehanizirane divizije neprijatelj nije ukopao s jednom tenkovskom i jednom mehaniziranom jedinicom na koti Zidina, odnosno na rubu uzvisine prema selu, s kojeg ima Nuštar kao na dlanu.

Naime, nakon prvog napada na Nuštar neprijatelj ne zauzima cijelu kotu Zidine, već ukopava 7-8 tenkova uz cestu prema Henrikovcima i ulazi s nekoliko oklopnih vozila u krug ugostiteljskog objekta „Joja“. Pored neutvrđivanja Zidina ostaje nejasno i zašto u drugom napadu s tako malim snagama ulazi u Nuštar, osim ako je smatrao da će Nuštar lagano okupirati. Ali nakon slamanja neprijatelja u trećem napadu na Nuštar 5. listopada 1991. neprijatelj bez borbe povlači ukopane tenkove uz Henrikovačku cestu i napušta kotu Zidine.

Nakon prvog napada obrana Nuštra bila je osakaćena, nepotpuna jer su se garda i domaći branitelji povukli s položaja Zidine, a razbijena obrana na punktu Vikendice nije se ponovno formirala, tako da je ulaz u Nuštar bio otvoren.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. studenoga 2021.

NOVA KNJIGA Ratni dnevnik Rahima Ademija NOVA KNJIGA Kako je Miroslav Mlinar odglumio "ustašku žrtvu" IZ NOVOG BROJA Ručna bomba "Škveranka"
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.