IZ NOVOG BROJA

Ručna bomba "Škveranka"

Muzej Domovinskoga rata u Splitu
27.05.2021.
u 08:30

Početkom travnja 1991. godine, tadašnje rukovodstvo splitskoga škvera formiralo je timove zadužene za proizvodnju minsko-eksplozivnih sredstava i oklopnih vozila.

Prvi višestranački izbori u Hrvatskoj održani u travnju i svibnju 1990. godine označili su početak demokratskih promjena u SFRJ-u i prve korake Hrvatske prema osamostaljivanju.

Na uvjerljivu pobjedu Hrvatske demokratske zajednice vođenu Franjom Tuđmanom JNA je reagirao oduzimanjem naoružanja Teritorijalnoj obrani SR Hrvatske i ovim strateškim potezom osigurao da se kompletno naoružanje vrati u njihova skladištate da Hrvatska u neizbježni ratni sukob uđe opskrbljena skromnim pješačkim naoružanjem kojim su raspolagale policijske postrojbe, a nerijetko i lovačkim oružjem te muzejskim primjercima i nanovo osposobljenim trofejnim oružjem. Ove okolnosti potaknule su različita hrvatska poduzeća i gospodarske subjekte da pomognu pri obrani radeći improvizirano oružje, oklopna vozila i vojnu opremu za potrebe hrvatskih branitelja u Domovinskome ratu.

Jedno od tih poduzeća bio je i splitski škver, odnosno „Brodosplit“ iz kojega je tijekom Domovinskoga rata izišao veliki broj proizvoda koji su svoju primjenu našli na različitim bojištima, a koji su na početku rata hrvatskim vojnicima bili od neprocjenjive važnosti, ponajviše u psihološkome smislu.

Početkom travnja 1991. godine, kada je već bilo jasno da se oružani sukob ne može izbjeći, tadašnje rukovodstvo splitskoga škvera formiralo je timove zadužene za proizvodnju minsko-eksplozivnih sredstava i oklopnih vozila unutar škvera. Tim kojemu je zadatak bio izrada minsko-eksplozivnih sredstava činila su dvojica inženjera strojarstva i jedan pirotehničar, a prozvali su se PGB tim, po početnim slovima njihovih imena.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. svibnja 2021.


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije