Naslovnica

Eksplodirao bojni brod Maine u Havani

U samo tri mjeseca SAD je odlučno porazio španjolsku vojsku na kopnu ali i na moru, a u kolovozu je potpisano primirje.
15. veljače 2017. u 16:14 0 komentara 1163 prikaza
USS Maine
Foto: Wikimedia CC

Na današnji dan 1898. godine dogodila se ogromna eksplozija na bojnom brodu USS Maine. Pritom je poginulo 260 od 400 američkih mornara, piše History.

Jedan od najvećih američkih bojnih brodova, USS Maine, težio je više od 6 000 tona te je izgradnja koštala oko 2 milijuna dolara. Tijekom prijateljskog posjeta, USS Maine je poslan prema Kubi kako bi zaštitio Amerikance nakon početka pobune protiv španjolske krune u Havani koja je započela u siječnju.

Američki pomorski sud u ožujku je presudio kako je brod eksplodirao zbog mine te je tako neizravno okrivljena Španjolska. Većina Kongresa i većina američke nije izrazila velike sumnje u španjolsku krivicu te su zahtijevali objavu rata. Različiti diplomatski napori nisu uspjeli riješiti stvar oko USS Mainea te je uskoro započeo Španjolsko-američki rat u travnju 1898. godine.

U samo tri mjeseca SAD je odlučno porazio španjolsku vojsku na kopnu ali i na moru, a u kolovozu je potpisano primirje. Dana 12. prosinca 1898. godine, potpisan je Ugovor u Parizu između Sjedinjenih Američkih Država i Španjolske te je tako službeno završio Španjolski-američki rat te je tako SAD dobio prva prekomorska područja bivših španjolskih dijelova carstva, Portoriko, Guam i Filipini.

Godine 1976., američki tim pomorskih istražitelja zaključio je kako je vatra zapalila dio broda sa streljivom, a ne španjolska mina ili sabotaža.

>>Truman objavio da će SAD razviti vodikovu bombu

>>Znate li da su Meksiko i Francuska zaratili zbog običnog slastičara?

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.