Naslovnica

Filipinski rat za neovisnost

Prvi sukobi s Amerikancima započeli su 4. veljače 1899., dok je rat službeno započeo početkom svibnja 1902. godine filipinskom objavom rata SAD-u.
21. svibnja 2019. u 07:48 0 komentara 990 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Nakon pobjede Amerikanaca u ratu protiv Španjolaca 1898. godine Filipini su pripali SAD-u. Nezadovoljni američkom aneksijom Filipina, filipinski pobunjenici odlučuju se suprotstaviti američkim vlastima.

Prvi sukobi s Amerikancima započeli su 4. veljače 1899., dok je rat službeno započeo početkom svibnja 1902. godine filipinskom objavom rata SAD-u. Procjenjuje se da je u ratu stradalo između 200 tisuća i milijun civilnoga stanovništva i vojnika. Porazom u ratu Filipini su postali svojevrsna američka kolonija, a punu neovisnost od SAD-a proglasili su tek su 1946. godine.

Krajem 2018. godine Sjedinjene Američke Države vratile su Filipinima tri crkvena zvona koja su američki vojnici oteli kao ratni plijen tijekom okupacije Filipina. Ova zvona predstavljala su simbole filipinske borbe za neovisnost jer su bila korištena za signaliziranje napada filipinskih pobunjenika na američke vojnike.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u veljači 2019.  

IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Prvi progoni kršćana IZ NOVOG BROJA Labinjani u Domovinskome ratu JUŽNOKINESKO MORE Filipini prebacili vojsku na otok koji svojata Kina
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.