Naslovnica

Maršal Turenne - vojnički genij francuskog "velikog stoljeća"

Proživio je dugu i bogatu karijeru, boreći se u svim ratovima koje je Francuska vodila u ono vrijeme, da bi naposljetku bio i počašćen titulom maršala Francuske, koju je nosio i njegov otac.
13. rujna 2021. u 09:11 0 komentara 188 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Maršal Turenne, jedna od najznačajnijih figura franuske vojne povijesti, rame uz rame sa svojim suvremenikom, princom od Condea, kao i jedan od onih vojskovođa koje je Napoleon uvrstio u red najboljih u povijesti, svoju je vojničku službu započeo još kao adolescent.

POBJEDA NAD AUSTRIJOM Bitka kod Praga, 6. svibnja 1757. godine

Proživio je dugu i bogatu karijeru, boreći se u svim ratovima koje je Francuska vodila u ono vrijeme, da bi naposljetku bio i počašćen titulom maršala Francuske, koju je nekoć nosio i njegov otac, Henri (Henrik) de la Tour d’Auvergne, vojvoda od Bouillona i vikont od Turennea (1555. – 1623.)

Podrijetlo i mladost

Obitelj Tour d’Auvergne bila je glasovita protestantska obitelj, rodbinski povezana s nizozemskim Oranžima i kao takva, jedna od predvodnika hugenotske stranke u Francuskoj. Francuski kralj Henrik IV. dao je Henri de la Tour d’Auvergne, vojvodi od Bouillona i vikontu od Turennea, titulu maršala Francuske 1592. zbog podrške koju mu je pružio u građanskom ratu između francuskih protestanata i katolika. Neuspjeh jedne zavjere iz 1602. stajao ga je progonstva iz Francuske, a vratio se nakon nekoliko godina pod uvjetom da bude ograničena dotad značajno široka autonomija njegovog vojvodstav Bouillon.

Nakon atentata na kralja, vojvoda je ušao u regentsko vijeće, no brzo je bio istisnut zbog neprijateljstva prema kraljici udovici Mariji Medici i njezinim miljenicima. Umro je 1623. godine, u jeku Richelieuvog sukoba s hugenotskim snagama.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 4. rujna 2021.

IZ NOVOG BROJA Gubitci su ostavili zračne snage sila Osovine iscrpljene - Malta (1940.-1943.) ŽIVOTOPIS Nevjerojatna priča o Kit Cavenaugh - "Mother Ross" IZ NOVOG BROJA Zašto Hitler nije napao Švicarsku
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.