FELJTON - BITKA ZA ŠLESKU

Fridrikova velika pobjeda nad Austrijancima!

Foto: Richard Knötel
1/3
31.05.2017.
u 18:02

Prusko napredovanje na desnom krilu vodio je general-pukovnik Du Moulin, s pomiješanom vojskom grenadira i husara.

Poslijepodne digao se veliki oblak prašine, skrivajući vojsku Austrije i Saske koja je dolazila s brda u osam redova. Iznad njih su vijorile zastave i boje carske Austrije, odjekivale su trube i grmjeli bubnjevi uz koračanje austrijske i saske vojske...




 

U predvečerje 3. lipnja 1745. godine, Austrijanci i Sasi su postavili tabor blizu Hohenfriedberga i veliku liniju od čak 6.5 kilometara. Fridrik je ponovno detektirao gdje se nalaze Austrijanci zbog logorskih vatri, ali nije znao gdje im je kraj. Planirao je noćni pohod oko lijevog krila vojske princa Karla.

Pruska je vojska prvotno trebala prijeći prepreku, rijeku Strigeau, prije nego postavi svoje borbene formacije. Bio je itekako veliki pothvat da se napadne tijekom mraka. Međutim, Austrijanci i Sasi nisu bili na položajima kao što je Fridrik predviđao. Njihove su postrojbe bile postavljene blizu rijeke te im je lijevo krilo bilo postavljeno u selu Pilgrimshain, malo dalje nego što je Fridrik predviđao.

Prusko napredovanje na desnom krilu vodio je general-pukovnik Du Moulin, s pomiješanom vojskom grenadira i husara.

Glavne postrojbe austrijskog i saskog pješaštva, konjice i topništva krenuli su kako bi zauzeli položaje ispred sela Pilgrimshaina, Gϋnthersdorfa, Thomaswaldaua and Halbendorfa, ali pokret nije bio koordiniran u najboljem redu. Postojala je konfuzija među vojnicima te su vojnici znali da su njihovi vođe iznenađeni; napisao je Christopher Duffy.

Postrojbe Du Molina susrele su se sa saskom i austrijskom konjicom ispred Pilgrimshaina te im je pružena topnička podrška. Uskoro je nastupila velika borba konjice. Uskoro su Prusi počeli pobjeđivati jer je ostatak vojske prešao rijeku kod Grabena te napao sasku vojsku između Pilgrimshaina i Gunthersdorfa. Pruska je vojska probila saske linije te napale topove i protjerale sasku konjicu i pješaštvo.

Prusko pješaštvo
Foto: Adolph Menzel

Fridrik se nakon toga okrenuo Austrijancima te došao s desne strane blizu Gunthersdorfa. Izmjenjena je velika i teška vatra te su Austrijanci odbačeni od strane pruske prednje linije.

U međuvremenu se dogodilo jako puno grešaka kod pruske vojske. General-poručnik Nassau poveo je tešku konjicu preko rijeke i to preko drvenog mosta. Kada su njegove postrojbe prešle rijeku most se urušio te rezervne postrojbe više nisu mogle prijeći rijeku.

Pruski dragoni
Foto: Adolph Menzel

Nassau je napao konjicu austrijskog desnog krila ali je bio brojčano slabiji te u opasnosti da ih Austrijanci poraze. General-bojnik Von Zieten je nakon prelaska zemlje pronašao dio gdje je rijeka plića kod Teichaua te je ojačao svoj položaj s postrojbama husara i dragona Alt-Wurtemburga te napao drugu liniju austrijske konjice. 

Foto: John Fawkes

Posljednji dramatični dio bitke dogodio se u središtu pješačke prve linije. Pruske konjaničke postrojbe Bayreutha, držali su položaje kako bi pomogli pješaštvu te čuvali prostor između dvije brigade. Nakon što su Prusi vidjeli izloženu postrojbu grenadira, dragoni Ansbach-Bayreutha su formirali napadnu liniju te izveli napad na austrijsko pješaštvo. Nakon probijanja i napada, dragoni su probili glavnu austrijsku liniju koja se tada raspala. Vojska princa Karla je bila izbezumljena te krenula u povlačenje.

Fridrik je ostvario veliku pobjedu.

Posljednji dio feljtona, zaključak bitke i zanimljivosti, čitajte sutra 1. lipnja na portalu Vojne Povijesti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije