IZ NOVOG BROJA

Gardijske brigade

crnemambe.hr
10.06.2018.
u 17:25

Prva odora neke od gardijskih brigada Hrvatske vojske koja je poklonjena Muzeju vojne i ratne povijesti bila je ona Igora Đolića iz Lipika, maloljetnog dragovoljca Domovinskog rata.

Prva odora neke od gardijskih brigada Hrvatske vojske koja je poklonjena Muzeju vojne i ratne povijesti bila je ona Igora Đolića iz Lipika, maloljetnog dragovoljca Domovinskog rata. Igor se početkom 1992. godine priključio obrani Lipika te kroz 76. samostalnu bojnu Pakrac, a poslije i kroz 52. domobransku pukovniju prošao „Bljesak“ i „Oluju“ te se potom priključio 2. gardijskoj brigadi „Grom“.

Pripremajući se 2012. godine za izložbu „Ratnici“, još prije otvaranja muzeja Igor je nesebično darovao svoju odoru 2. gardijske brigade „Gromovi“ koju smo stavili na lutka i koja je privlačila najviše pozornosti na izložbi. Božidar Romanić iz Pakraca, pripadnik „Crnih mambi“, posudio je beretku pa je tako zaokružena cjelina.

Još jedna odora 2. gardijske brigade zauzima jako važno mjesto u muzeju, a malo je ljudi koji nisu čuli za Ivicu Šafarića – Nindžu, pripadnika 1. pješačke bojne 2. gardijske brigade „Grom“, legendarnih „Crnih mambi”. Ivica je danas predsjednik Udruge ratnih veterana Domovinskog rata „Crne mambe” te se rado odazvao darovati svoju odoru muzeju. Naravno, našlo se tu još nekih stvari „Crnih mambi“ koje se također mogu vidjeti kod nas.

Prvi eksponat „Tigrova“ darovao nam je naš Pakračanin Stjepan Kolar, a radi se o kapi koja je dio američkih odora dobivenih 1992./1993. godine na koju se stavljao prvi grb „Tigrova“. Do izrade grba brigade pripadnici su na kapama nosili hrvatski grb, šahovnicu. Nedugo nakon kape Stjepan je darovao i jaknu „Spitfire“. Takve su jakne pripadnici „Tigrova“ dobili početkom 1993. godine uoči akcije „Maslenica“ i nosili su ih do sredine 1994. godine kada je povlače iz uporabe. 

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. lipnja 2018.


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije