UVODNIK NOVOGA BROJA

Pravi raritet u magazinu - odakle britanska haubica na naslovnici časopisa "Ustaša" 1944.

VP
05.02.2024.
u 17:07

U ovom broju imamo jako zanimljivu priču. Naime, kako piše, prije nekog vremena mu je pažnju privukla naslovnica časopisa „Ustaša“, vjesnika Hrvatskog Ustaškog oslobodilačkog pokreta iz jeseni 1944. godine.

U posljednjim je fazama pripreme monografija o ratnom putu A-satnije ZNG-a iz Bjelovara, a mi smo u magazinu već imali dijelove njezinog ratnog puta, do smo za ovaj broj od njih dobili tekst o sudjelovanju A-satnije u operaciji Orkan 1991. godine.

Tijekom te operacije su snage Operativne grupe Posavina pod zapovjedništvom tada pukovnika, a danas brigadnoga generala Rudija Stipčića oslobodile veliki dio Novljanske Posavine tj. brdski dio tadašnje općine Novska. Tijekom nje, Diverzantski vod i A-satnija 1. bojne 105. brigade pod zapovjedništvom Mirka Pereša tijekom noći s 28. na 29. listopada ubačeni agresoru iza leđa na prostoru Baira, sa zadaćom da na tim položajima nezamijećeno čekaju početak općeg napada hrvatskih snaga. Kako zaključuje autor, ratnik A-satnije Perica Drmić, “A-satnija je u nekoliko sati razbila obranu velikosrpskih agresora, ovladala jakim srpskim uporištem selom Bairom i pokazala se kao glavna udarna snaga 105. brigade HV-a na koju je Hrvatska punopravno mogla računati”.

U magazin nam se vratio i naš dugogodišnji suradnik Dinko Predoević. U ovom broju imamo jako zanimljivu priču. Naime, kako piše, prije nekog vremena mu je pažnju privukla naslovnica časopisa „Ustaša“, vjesnika Hrvatskog Ustaškog oslobodilačkog pokreta iz jeseni 1944. godine. Na naslovnici časopisa je fotografija više vojnika koji guraju jednu haubicu. Evidentno je da haubica izgleda dosta arhaično te je većeg promjera. Po izgledu odudara od većine svih topničkih oruđa viđenih na hrvatskim prostorima tijekom Drugog svjetskog rata na kojemu su uglavnom prevladavala teška topnička oruđa francuskog, austrougarskog i talijanskog porijekla. I tu je onda cijela priča, kako je ova haubica završila na naslovnici „Ustaše“. Mirko Bilandžić nam je pak pripremio opširnu analizu sukoba Izraela i Hamasa koji se širi na regiju, u kojemu Iran igra glavnu ulogu sa organizacijama koje izravno nadzire i financira, a to su libanonski Hezbollah i jemenski Huti. I za kraj, zbog sve većeg poskupljenja ulaznih troškova, Večernji list je prisiljen od ovog broja povisiti cijenu magazina na 4,50 eura. Mi ćemo se truditi da magazin i dalje donosi zanimljive teme, na kojima intenzivno radimo, kao što ćemo uvesti i neke nove suradnike.

Foto: VP

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije