Naslovnica

Godišnjica rođenja Frane Krste Frankopana

Njegovi ostatci nalaze se iza glavnoga oltara zagrebačke katedrale.
10. ožujka 2021. u 08:30 0 komentara 154 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Fran Krsto, najmlađi sin karlovačkoga generala Vuka Frankopana, rođen je u Bosiljevu 4. ožujka 1643. godine. Nakon završetka isusovačke gimnazije odlazi u Italiju gdje je učio talijansku poeziju.

IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Gandhijev marš

Tamo je upoznao rimsku patricijku Julijanu de Naro s kojom se kasnije i vjenčao. Nakon povratka u Hrvatsku postao je ogulinski kapetan i sudjelovao je u velikome boju s Turcima kod Otočca. Jedini je hrvatski plemić u povijesti koji je nosio titulu markiza. U trenutku smaknuća (30. travnja 1671.) u Bečkome Novom Mjestu imao je samo 28 godina. Smaknut je zajedno s Petrom Zrinskim. Obojica su bila osuđena zbog veleizdaje i pozivanja na ustanak te im je bila određena kazna odsijecanja glave i ruke. Ugarsko-hrvatski kralj Leopold naknadno je uvažio njihove molbe i pomilovao ih od odsijecanja ruku. Tim događajem okončana je pobuna hrvatskih i ugarskih velikaša protiv Habsburgovaca, koja je ostala poznata pod nazivom Zrinsko-frankopanska urota. Njegovi ostatci nalaze se iza glavnoga oltara zagrebačke katedrale.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u ožujku 2020.

IZ NOVOG BROJA Unutarameričko ugrožavanje američkoga ustavnog poretka: slučajni incident ili povijesni interesno-kontekstualni kontinuitet ZANIMLJIVOST Smjena generalissima Walensteina DOMOVINSKI RAT Nizozemci provodili obuku u 9. brigadi HV-a
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.