Naslovnica

Gandhijev marš

Put ka nezavisnosti Indije otvoren je rođenjem Mahatme Gandhija 1869. godine.
04. ožujka 2021. u 11:08 0 komentara 99 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Put ka nezavisnosti Indije otvoren je rođenjem Mahatme Gandhija 1869. godine. Od 1920. godine predvodio je nacionalni pokret za slobodu, zasnovan na njegovoj filozofiji nenasilnoga otpora.

Indijski nacionalisti prestali su surađivati s britanskim vlastima, odbijali su plaćati porez i spaljivali su britanske simbole u javnosti. Dana 12. ožujka 1930. započeo je Gandhijev marš do morske obale u znak prosvjeda protiv britanskoga monopola na sol. Taj je prosvjed stekao svjetsku pozornost, a uvelike je utjecao na indijski pokret za nezavisnost. Gandhi je sa svojim pratiteljima hodao oko 390 kilometara, 24 dana, sve do priobalnoga mjesta Dandija. Ondje se stoljećima proizvodila sol isparavanjem morske vode na suncu, no britanske vlasti takvu proizvodnju nisu odobravale ako na dobivenu sol ne bi bio plaćen porez. Britanci su odobravali samo prodaju soli iz svojih skladišta, po znatno višim cijenama. Budući da nije platio porez, zajedno sa svojim pristalicama uhićen je i zatvoren.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u ožujku 2020.

IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Završena opsada Sarajeva IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Operacija Watchtower IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" "Krvnik iz Lyona"

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.