Naslovnica

Smjena generalissima Walensteina

General Albrecht von Wallenstein, vojvoda od Friedlanda, silno se obogatio nakon gušenja pobune čeških staleža i razbijanja danske vojske kralja Kristijana IV.
08. ožujka 2021. u 10:01 0 komentara 290 prikaza
Foto: Laurus Leslaena

General Albrecht von Wallenstein, vojvoda od Friedlanda, silno se obogatio nakon gušenja pobune čeških staleža i razbijanja danske vojske kralja Kristijana IV. Iako je u ključnim trenucima pritekao sa svojom vojskom, koju je osobno podigao i plaćao, u pomoć caru Ferdinandu II., do 1630. bio je omrznut gotovo jednako od strane katolika, koliko od protestanata. Bavarski izbornik Maksimilijan I., glavni financijer vojske Katoličke lige, zaprijetio je da će se povući iz rata ukoliko Wallensteinu ne bude oduzeto zapovjedništvo. Ferdinandu je Katolička liga bila previše vrijedna da bi ju izgubio te je popustio pred izbornikovim zahtjevom.

 | Autor : Laurus Leslaena Foto: Laurus Leslaena

Na slici Gerhard Freiherr von Questenberg i Johann Baptist Verda Graf von Verdenberg donose vijest Wallensteinu, koji je tada boravio u Memmingenu, o njegovoj smjeni. Desno iza Wallensteina nalazi se njegov osobni dvorski astrolog Giovanni Battista Seni. Kromolitografija M. Streichera i Franza Gerascha. Slike iz povijesti za školu i dom. (Beč, 1870). ONB, digitalna zbirka.

DOMOVINSKI RAT Nizozemci provodili obuku u 9. brigadi HV-a ZANIMLJIVOST Bitka kod Rheinfeldena 3. ožujka 1638. i oružje nazvano po njoj UVODNIK NOVOGA BROJA Tek s raspadom Jugoslavije moglo se doći do svih podataka o Jugoslavenskoj ratnoj mornarici
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.