IZ NOVOG BROJA

Hrvatski ratni filmski plakat

Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu
29.11.2023.
u 10:17

Na sljedećim stranicama predstavili smo plakate iz naše zbirke filmskih plakata vezane za poslijeratnu hrvatsku kinematografiju

U našoj muzejskoj zbirci plakata nalazi se i veliki broj filmskih plakata iz različitih vremenskih perioda. Mnogi od tih filmova su fikcija, a neki su inspirirani i stvarnim događajima.

U bivšoj državi, nakon Drugoga svjetskog rata, snimljeno je na desetke ratnih filmova od kojih su neki postali i svjetski klasici, a njihovi plakati velike imaju kolekcionarske vrijednosti. Početkom rata u Hrvatskoj, na kratko je stalo snimanje filmova da bi nakon nekoliko godina nastali jako dobri filmovi kao „Vukovar se vraća kući„ iz 1994. godine te veliki filmski hit iz 1996. godine pod nazivom „Kako je počeo rat na mom otoku„. I danas je glavna asocijacija na taj film odlična uloga Matije Prskalo i njezina rečenica „Aleksa, vrati se doma, skuvala san ti pašta šutu„ koja će još godinama nakon filma biti jedna od najčešće izgovorenih filmskih citata.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. studenog 2023.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije