IZ NOVOG BROJA

Zaštitne maske u Muzeju vojne i ratne povijesti Pakrac

Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu
31.10.2023.
u 14:55

U ovom broju predstavit ćemo vam neke od zaštitnih maski koje se nalaze u fundusu našeg muzeja. Radi se velikom broju različitih modela, a tu je najviše onih iz bivše Jugoslavije, modela MC1

U ovom broju Vojne povijesti predstavit ćemo vam neke od zaštitnih maski koje se nalaze u fundusu našeg muzeja. Radi se velikom broju različitih modela, a tu je najviše onih iz bivše Jugoslavije, modela MC1.

U vrijeme Hladnog rata stalno je postojala bojazan od nuklearnog napada, pa je čak donesena odluka da svako domaćinstvo mora za svaku osobu imati zaštitnu masku. Do danas je mnogo ovih maski ostalo sačuvano iako zbog vremenske distance vjerojatno nisu više u funkciji. A kako je sve zapravo krenulo? Svima koje zanima vojna povijest, poznato je ime Ypres (mjesto u Belgiji) gdje je 22. travnja 1915. godine prvi put u borbi upotrebljen bojni otrov. Francuski poručnik Jules – Henrij Guntzberger ovako je opisao svoj prvi kontakt s novim oružjem: „Vidio sam zeleni oblak, visok desetak metara, koji je bio veoma gust pri dnu i dodirivao je tlo. Taj je oblak išao prema nama, nošen vjetrom. Gotovo u isti tren počeli smo se gušiti„. Iako su ga obje strane tijekom Prvog svjetskog rata usavršavale, bojni otrovi nisu postigli veliku primjenu jer ih je teško bilo kontrolirati tako da bi ponekad stradale i obje strane u sukobu. Prvi odgovor na ovo novo oružje bile su vlažne maramice, a njih uskoro zamjenjuju zaštitne naočale i prve zaštitne platnene maske.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. listopada 2023.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije