IZ NOVOG BROJA

Coini (novčići) specijalnih snaga

Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu
29.08.2023.
u 08:29

Iako je svakoj postrojbi njezin novčić najvrijedniji, među kolekcionarima su uvijek najtraženiji oni od specijalnih postrojbi

Prije nekoliko brojeva pisali smo o Bojni za specijalna djelovanja te smo tom prilikom prikazali dio eksponata iz muzeja vezano za ovu specijalnu postrojbu Hrvatske vojske. Reakcije na tekst bile su odlične te smo se stoga za ovaj broj odlučili za sličnu temu te vam predstaviti neke od coina (novčića) specijalnih postrojbi koji se nalaze izloženi u našim muzejskim vitrinama.

Naravno da svaki od tih novčića iza sebe ima priču kako i od koga je dobiven, što će te doznati prilikom posjeta muzeju, a ovdje ćemo vam zapravo više predstaviti same postrojbe kojima ti novčići pripadaju. Naravno, i druge strane novčića su veoma atraktivne, ali ih nismo fotografirali kako bi zbog ograničenog prostora u časopisu ipak pokazali što više različitih postrojbi. Kako bi objasnili o kakvim novčićima se zapravo radi, moramo se vratiti u povijest nastanka ove tradicije. Sve je počelo s ciljem pokazivanja pripadnosti nekoj vojnoj postrojbi (za vrijeme službe ili po prekidu) te su se počeli kovati novčići (medalje), ne veći od dlana, od kvalitetnih materijala, s oznakom pripadajuće postrojbe na sebi. Dok su kroz povijest imali razne nazive, danas ih nazivamo novčići, novčići izazova, medaljoni, a najčešće originalno „coins“. Imaju ih gotovo sve vojne postrojbe na svijetu, a njihova povijest seže u drevni Rim, kada su, uz plaću, posebno zaslužni vojnici dobivali i poseban novčić s oznakom legije. Iako je vrijedio, nitko ga ne bi trošio, već su ga vojnici čuvali kao nešto posebno. Postoje vjerodostojne priče o novčićima iz srednjeg vijeka, Prvog i Drugog svjetskog rata, pa i ratova nakon toga, ali najstariji novčić koji se danas može pronaći potječe od pukovnika Williama 'Buffalo Bill' Quinna koji je dao izraditi kovanice za one koji su služili u njegovoj 17. pješačkoj pukovniji od 1950. do 1958. godine.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. kolovoza 2023.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije