BLISKI ISTOK

Irak napao Kuvajt 1990. godine

M-84
Wikimedia
19.08.2015.
u 16:13

Nakon jednomjesečnih zračnih napada u operaciji »Pustinjska oluja« započela je velika kopnena akcija »Pustinjska sablja« kojom su nakon sedam mjeseci okupacije iračke snage istjerane iz Kuvajta. Za to je koaliciji plaćeno 17 milijardi dolara ratnih troškova.

Ujutro 2. kolovoza 1990. prve su iračke postrojbe prešle iračko-kuvajtsku granicu. Vojska od 88 000 iračkih vojnika u samo dva dana lako je pregazila malobrojnu kuvajtsku vojsku od 20 000 vojnika. Kuvajtski emirat pobjegao je u Saudijsku Arabiju, a irački predsjednik Saddam Husein proglasio je Kuvajt 19. iračkom provincijom. Kuvajt je mala, bogata arapska zemlja, koja je pronalaskom nafte od nekad siromašne zajednice uzgajivača bisernih školjki postala jedna od najbogatijih svjetskih zemalja.

Kuvajtsko bogatstvo još se više povećalo izbijanjem Iračko- iranskog rata, kada je njegova nafta nadomještala onu zaraćenih strana. Zbog toga je Kuvajt prešutno stao na stranu Iraka, odobrivši mu tijekom rata velike zajmove od gotovo 65 milijardi dolara. Nakon završetka neprijateljstava propali su pregovori o vraćanju zajmova, a kada mu nije oprošten dug, irački diktator Saddam Husein napao je Kuvajt optuživši ga za krađu nafte sa zajedničkih polja. Kuvajtska Vlada pobjegla je u Saudijsku Arabiju, a Iračani su sustavno počeli pljačkati ovu bogatu državicu. Usprkos brojnim prosvjedima iz svijeta, Iračani se nisu željeli povući, čime su izazvali Prvi zaljevski rat. UN je odobrio američki trgovinski embargo, a u studenome 1990. i upotrebu sile protiv Iraka. Pod vodstvom SAD-a stvorena je velika protuiračka koalicija u koju su uz SAD i Kuvajt ušle: Velika Britanija, Saudijska Arabija, Francuska, Italija, Kanada, Egipat, Sirija, Maroko, Ujedinjeni Arapski Emirati, Pakistan, Omar, Katar i Bangladeš. Početkom 1991. savezničke snage, koje su brojale oko 700 000 vojnika, od kojih je 540 000 bilo Amerikanaca, krenule su u napad na oko 650 000 Iračana.

Nakon jednomjesečnih zračnih napada u operaciji »Pustinjska oluja« započela je velika kopnena akcija »Pustinjska sablja« kojom su nakon sedam mjeseci okupacije iračke snage istjerane iz Kuvajta. Za to je koaliciji plaćeno 17 milijardi dolara ratnih troškova. Još 50 milijardi i dvije godine trebalo je da se uspostavi prijeratna proizvodnja nafte, jer su Iračani u povlačenju uništili više od 700 naftnih izvora, od kojih su većinu zapalili. Samo njihovo gašenje trajalo je gotovo devet mjeseci.

Komentara 5

DU
Deleted user
00:50 20.08.2015.

"Nakon jednomjesečnih zračnih napada u operaciji »Pustinjska oluja« započela je velika kopnena akcija »Pustinjska sablja«....a sto nisu u Srbiju poslije mjesec dana bombardiranja usli kopnenim snagama, ahahaaa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije