Naslovnica

Ivan Čondić Kapetanović - priča iz Prvoga svjetskog rata

Dida je bio unovačen početkom 1915. godine u Sinju, u 1. bojnu 22. dalmatinske pukovnije "Graf von Lacy". Proveo je u ratu gotovo četiri godine na Piavi i Soči.
16. prosinca 2021. u 08:57 0 komentara 370 prikaza
Foto: Zlatko Čondić

Moj pokojni dida Ivan Čondić Kapetanović, koga su svi odmila zvali Ikica, živio je s nama u Vukovaru sve do kraja života. Kao klinac sam se u dugim zimskim večerima obožavao ušuškati kraj njega i razrogačenih očiju slušati njegove beskrajno zanimljive dogodovštine iz Velikoga rata.

IZ NOVOG BROJA Otrantska baraža - prikaz i ocjena učinkovitosti pomorske blokade Jadrana 1914.-1918.

To je nedvojbeno utjecalo na mene i moj daljnji interes za sve što je vezano uz mnogobrojne slične sudbine naših ljudi u tim surovim vremenima. Prije nego što se uspio vjenčati, dida je početkom 1915. godine podignut u rat. Dida je bio unovačen početkom 1915. godine u Sinju, najvjerojatnije u 1. bojnu 22. dalmatinske pukovnije „Graf von Lacy“. Proveo je gotovo pune četiri godine u ratu i često mi pripovjedao o teškim, krvavim bitkama koje su vodili protiv Talijana oko Goricije, na Piavi i na Soči. Posebno mi je u sjećanju ostala priča kako je spriječena jedna od brojnih talijanskih ofenziva na tom bojištu. U vrijeme neuobičajenog zatišja, u posjet im je stigao neki bojnik sigurnjak donijevši zapovijed da zbog ispitivanja moraju zarobiti živog Talijana, pa makar svi zbog toga izginuli. Svi su se pokunjeno pogledali, a kao dragovoljac za tu samoubilačku misiju prijavio se neki Bašo zatraživši od časnika da mu samo daju najbolji pištolj koji imaju i da paze da ga pri povratku ne ubiju njegovi suborci.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. prosinca 2021.

IZ NOVOG BROJA Austrougarski zarobljenici u Crnoj Gori prema popisima gubitaka ("Verlustlisten") 1914.-1916. NOVA KNJIGA Knjiga koja će otvoriti nove vidike, ali će izazvati i nove rasprave IZ NOVOG BROJA Hrvati austrougarske vojske u velikoj Galicijskoj bitki 1914. godine
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.