Naslovnica

Austrougarski zarobljenici u Crnoj Gori prema popisima gubitaka ("Verlustlisten") 1914.-1916.

U austrougarskim popisima gubitaka upisano je 911 stradalnika na području Crne Gore, od toga 900 zarobljenika od kojih su osamdeset duplikati. Ovdje su podatci o 820 austrougarskih vojnika u crnogorskome zarobljeništvu o čijoj je sudbini dana obavijest.
14. svibnja 2021. u 08:12 0 komentara 1024 prikaza
Foto: Austrijska nacionalna knjižnica

Tema ratnih zarobljenika iz Prvoga svjetskog rata u historiografiji je tek djelomično istražena ponajprije zbog manjkavosti sačuvanoga arhivskog gradiva. Proučavanje austrougarskih ratnih gubitaka još je problematičnije zbog raspada države završetkom rata te upitno organizirane raspodjele ratnoga arhiva zemljama nasljednicama.

NOVA KNJIGA Knjiga koja će otvoriti nove vidike, ali će izazvati i nove rasprave

Zato se primjerice vojnim kartonima dalmatinskih vojnika teško ulazi u trag jer nitko ne zna jesu li završili u Beogradu, Zagrebu ili Italiji. Milan Šćekić objavio je 2015. godine u časopisu „Matica“ br. 63 članak „Austrougarski zarobljenici u Crnoj Gori (1914-1915)“ u kojemu je obradio popise iz Državnoga arhiva Crne Gore. Kod ovoga istraživanja također se javio problem slabe očuvanosti arhivskoga gradiva, na što je autor upozorio. Od velike pomoći nisu bili ni šturi novinski izvještaji koji se nisu bavili brojem zarobljenika. Šćekić procjenjuje da je u Crnoj Gori bilo između tri i četiri tisuće austrougarskih zarobljenika. U 16 priloga donosi tek 924 imena od kojih se neka ponavljaju. Kako bi se došlo do traženih podataka o broju austrougarskih zarobljenika valja pristupiti istraživanju drugih arhiva ili sekundarnih izvora.

Austrougarske vlasti redovno su objavljivale imena svojih poginulih, ranjenih i zarobljenih vojnika u biltenima naziva „Verlustlisten“. Na ovaj su način obitelji stradalih dobivale informacije o svojim članovima. Dva su ureda u Austro-Ugarskoj pratila stanje vojnih gubitaka tijekom rata. Jedan je bio „Department X/VL Verlustlistengruppe“ koji je bio u sastavu Ministarstva rata. Taj je ured u kolovozu 1917. godine u preustroju došao pod Ured ratne statistike („Kriegsstatistisches Büro“) koji je bio pod nadzorom Ratnoga arhiva („Kriegsarchiv“).

Na kraju rata utvrdili su da su poginula 627 534 vojnika u austrougarskoj vojsci. Od toga je 363 144 poginulo na bojištu, a 324 590 od posljedica ranjavanja i zaraza u bolnicama. Svoju vlastitu računicu gubitaka vodilo je austrougarsko visoko zapovjedništvo („K. u. K. Armeeoberkommando“) koje je izišlo s brojkom od 499 203 poginulih. Neposredno nakon rata pojedinci su pokušavali izračunati broj poginulih uzimajući u obzir broj nestalih. Njihove brojke premašile su broj od milijun poginulih i nestalih vojnika.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. svibnja 2021.

IZ NOVOG BROJA Hrvati austrougarske vojske u velikoj Galicijskoj bitki 1914. godine NOVA KNJIGA Ratni dnevnik iz Prvoga svjetskog rata IZ NOVOG BROJA "Hat-trick" poručnika bojnoga broda Otta Weddingena
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.