IZ NOVOG BROJA

Jedna od najpoznatijih bitaka s mnogo manje poznatom ulogom Talijana u njoj

VP
06.02.2019.
u 09:10

Kako piše naš autor Zvonimir Freivogel, unatoč nesposobnosti talijanskih oružanih snaga da postignu bilo kakve uspjehe na kopnenoj i pomorskoj bojišnici, Mussolini je u srpnju 1940. godine, u doba njemačkih priprema za iskrcavanje u Engleskoj, ponudio Hitleru talijanske zrakoplove kako bi pomogli pri slamanju britanskoga zrakoplovstva.

"Bitka za Britaniju“ iz 1940. godine jedna je od najpoznatijih u Drugome svjetskom ratu, opisana u mnogim knjigama, člancima, o kojoj je snimljeno puno igranih i dokumentarnih filmova. No u svima njima mahom vidimo Nijemce koji napadaju, bombardiraju Veliku Britaniju, kao da nitko drugi s njima nije sudjelovao u toj bitki.

Dakako, Nijemci su nosili bitku, ali u njoj ipak nisu bili sami. Jer je manje poznata činjenica da je u njoj sudjelovala i jedna talijanska postrojba, Talijanski zračni zbor („Corpo Aereo Italiano“), koja je djelovala s uzletišta u Belgiji. Stoga je to tema sasvim dovoljna za naslovnicu novog broja magazina. Kako piše naš autor Zvonimir Freivogel, unatoč nesposobnosti talijanskih oružanih snaga da postignu bilo kakve uspjehe na kopnenoj i pomorskoj bojišnici, Mussolini je u srpnju 1940. godine, u doba njemačkih priprema za iskrcavanje u Engleskoj, ponudio Hitleru talijanske zrakoplove kako bi pomogli pri slamanju britanskoga zrakoplovstva.

Hitler je pak prvo odbio Mussolinijevu ponudu. Jer su talijanski zrakoplovi bili uglavnom zastarjeli i upotrebivi na toplijem Sredozemlju. Međutim, mjesec dana kasnije Hitler je promijenio mišljenje, možda da ne povrijedi talijanskoga fašističkog „vođu“ i saveznika. Kako navodi Freivogel, u dnevnicima talijanskoga ministra vanjskih poslova, grofa Galeazza Ciana 11. kolovoza 1940. spominje se kako Nijemci traže sudjelovanje talijanskoga zrakoplovstva u napadima na Englesku. Nadalje, zapovjednik talijanskoga zrakoplovstva, general Francesco Pricolo bio je zapanjen i nije htio pristat na takav zahtjev, ali ga je Mussolini uvjeravao kako su Nijemci već odbili pomoć talijanskoga topništva i bersaljera (elitnih strijelaca), a sada konačno nešto traže. Stoga ih se ne smije razočarati: „Ipak smo saveznici, zar ne?“ Pricolo je tražio potporu načelnika glavnoga stožera oružanih snaga, generala Pietra Badoglia, koji pak nije bio spreman oduprijeti se Mussoliniju. Koliko su Talijani bili ponosni na svoju ulogu svjedoči i promidžbena razglednica posvećena talijanskim zračnim napadima na Veliku Britaniju, koja je i na naslovnici ovog broja. Međutim, zrakoplov na slici je tromotorni bombarder Savoia S.79 koji uopće nije sudjelovao u „Bitki za Britaniju“, ali je bio poznatiji javnosti.

Foto: VP

Novi broj VP-a je u prodaji od 5. veljače 2019.


 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije