UVODNIK NOVOG BROJA

Titovi američki mlažnjaci najbolje govore o složenosti međunarodnih odnosa u hladnome ratu

VP
08.11.2018.
u 19:38

Početak isporuke mlaznih zrakoplova u okviru programa vojne pomoći bio je prijelomni trenutak u tehnološkome razvoju Jugoslavenskoga ratnog zrakoplovstva poslije Drugoga svjetskog rata.

Tri godine nakon početka sukoba s Informbiroom, na čijem je čelu stajao Sovjetski Savez, i intenzivnih političkih pregovora Jugoslavija je ušla u američki program vojne pomoći („Mutual Defence Aid Programme“) 14. studenoga 1951. godine. Tim programom članice NATO-a i nekoliko država izravno izloženih sovjetskomu pritisku primale su obilnu američku vojnu pomoć.

Početak isporuke mlaznih zrakoplova u okviru programa vojne pomoći bio je prijelomni trenutak u tehnološkome razvoju Jugoslavenskoga ratnog zrakoplovstva poslije Drugoga svjetskog rata. Nakon gotovo godinu dana od uključivanja u program vojne pomoći i stalnoga jugoslavenskog inzistiranja na isporuci mlaznih zrakoplova Amerikanci su sredinom 1952. godine donijeli odluku o isporuci mlažnjaka Jugoslaviji. I tako nas u glavnu temu novog broja magazina uvodi dr. sc. Bojan Dimitrijević, u manje poznatu temu iz jugoslavenske povijesti, koju je nedavno i ukoričio u svojoj knjizi na engleskom jeziku pod naslovom „Tito’s Jet Jockeys. US Jets in Yugoslav Air Force During Cold War“. Dimitrijević se ovom temom bavio godinama, istraživao je arhive, ali je obavio i niz razgovora s bivšim pripadnicima Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva od kojih je dobio mnoge informacije o ovoj temi, ali i mnoštvo fotografija iz obiteljskih albuma, koje su neke od njih u magazinu prvi put objavljene. Tema o Titovim američkim mlažnjacima najbolje govori o složenosti međunarodnih odnosa nakon Drugoga svjetskog rata, nakon početka hladnoga rata, tijekom neprestanih sukobljavanja Istoka i Zapada, poglavito SSSR-a i SAD-a. Zato je tu bila i američka vojna pomoć Titovoj Jugoslaviji, kako bi se Jugoslavija što lakše oduprla sovjetskom pritisku. No na intenzitet te pomoći utjecala je i dramatična tršćanska kriza, a zatim i novo zatopljivanje odnosa između Beograda i Moskve, tako da je pomoć u vidu isporuke mlažnjaka imala svoje velike oscilacije i zastoje, pri čemu je jugoslavenska strana očekivala puno više od onoga što je na kraju dobila.

Svakako u ovom broju upućujem još na tekst Ivana Burazina o hladnome ratu na Arktiku. Također je za preporučiti i tekst o Labinjanima u Domovinskome ratu jer se premalo zna o doprinosu Istrana u obrani zemlje od agresije. 

Foto: VP

Komentara 9

JA
JanetGuy
11:27 19.11.2018.

Napravit ću 86 dolara za sat od kuće. Bio sam šokiraN kad je moj susjed rekao da je prosjek 95 dolara, ali vidim kako to sada Radi. Osjećam se toliko slobode sada kad sam ja vlastiti šef. posjetiti>...>>> www.WebJob33.Com

JA
JanetGuy
11:33 19.11.2018.

Napravit ću 86 dolara za sat od kuće. Bio sam šokiran kad je moj susjed rekao da je prosjek 95 dolara, ali vidim kako to sada Radi. Osjećam se toliko slobode sada kad sam ja vlastiti šef. posjetiti>>>> www.WebJob33.Com

Avatar Idler 3
Idler 3
22:38 08.11.2018.

Istrijani su 90-ih meli največi odziv na pozive vu brigade HV....i to je opče poznata stvar !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije