Naslovnica

Titovi američki mlažnjaci najbolje govore o složenosti međunarodnih odnosa u hladnome ratu

Početak isporuke mlaznih zrakoplova u okviru programa vojne pomoći bio je prijelomni trenutak u tehnološkome razvoju Jugoslavenskoga ratnog zrakoplovstva poslije Drugoga svjetskog rata.
08. studenoga 2018. u 19:38 8 komentara 11202 prikaza
Foto: VP

Tri godine nakon početka sukoba s Informbiroom, na čijem je čelu stajao Sovjetski Savez, i intenzivnih političkih pregovora Jugoslavija je ušla u američki program vojne pomoći („Mutual Defence Aid Programme“) 14. studenoga 1951. godine. Tim programom članice NATO-a i nekoliko država izravno izloženih sovjetskomu pritisku primale su obilnu američku vojnu pomoć.

UVODNIK NOVOG BROJA Ratna policijska postrojba Ston, tko je za nju čuo?

Početak isporuke mlaznih zrakoplova u okviru programa vojne pomoći bio je prijelomni trenutak u tehnološkome razvoju Jugoslavenskoga ratnog zrakoplovstva poslije Drugoga svjetskog rata. Nakon gotovo godinu dana od uključivanja u program vojne pomoći i stalnoga jugoslavenskog inzistiranja na isporuci mlaznih zrakoplova Amerikanci su sredinom 1952. godine donijeli odluku o isporuci mlažnjaka Jugoslaviji. I tako nas u glavnu temu novog broja magazina uvodi dr. sc. Bojan Dimitrijević, u manje poznatu temu iz jugoslavenske povijesti, koju je nedavno i ukoričio u svojoj knjizi na engleskom jeziku pod naslovom „Tito’s Jet Jockeys. US Jets in Yugoslav Air Force During Cold War“. Dimitrijević se ovom temom bavio godinama, istraživao je arhive, ali je obavio i niz razgovora s bivšim pripadnicima Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva od kojih je dobio mnoge informacije o ovoj temi, ali i mnoštvo fotografija iz obiteljskih albuma, koje su neke od njih u magazinu prvi put objavljene. Tema o Titovim američkim mlažnjacima najbolje govori o složenosti međunarodnih odnosa nakon Drugoga svjetskog rata, nakon početka hladnoga rata, tijekom neprestanih sukobljavanja Istoka i Zapada, poglavito SSSR-a i SAD-a. Zato je tu bila i američka vojna pomoć Titovoj Jugoslaviji, kako bi se Jugoslavija što lakše oduprla sovjetskom pritisku. No na intenzitet te pomoći utjecala je i dramatična tršćanska kriza, a zatim i novo zatopljivanje odnosa između Beograda i Moskve, tako da je pomoć u vidu isporuke mlažnjaka imala svoje velike oscilacije i zastoje, pri čemu je jugoslavenska strana očekivala puno više od onoga što je na kraju dobila.

Svakako u ovom broju upućujem još na tekst Ivana Burazina o hladnome ratu na Arktiku. Također je za preporučiti i tekst o Labinjanima u Domovinskome ratu jer se premalo zna o doprinosu Istrana u obrani zemlje od agresije. 

 | Autor : VP Foto: VP

UVODNIK NOVOG BROJA VP nastavlja ispravljati nepravdu prema ulozi policije u Domovinskom ratu UVODNIK NOVOG BROJA Što je nad Hrvatskom radilo Južnoafričko ratno zrakoplovstvo u 2. svjetskom ratu? UVODNIK NOVOG BROJA Novi broj velikim je dijelom posvećen povijesnom oružju i naoružanju
 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  Istrijani su 90-ih meli največi odziv na pozive vu brigade HV....i to je opče poznata stvar !!!

 • Avatar Snijeg
  Snijeg:

  Najdrazi Josipe Broz, kako nam nedostaju tvoje vrline i ljubav prema domovini a da samo vidis i tko nas vodi.. nepismeni sa periferije...

 • Deleted user:

  Juga je dobivala pomoć od zapada tek toliku da joj je bilo nabolje biti nesvrstan. Bolje reći sjediti na dvije stolice. Danas kada je Hrvatska pod navodnica saveznica Amerike dobivamo pomoć isto na kapaljku. Sto posto sam siguran da Srbija ... prikaži još!a sutra kaže iđemo u Europu, ameri bi im pomogli mnogo više nego Hrvatskoj. Tako bi Srbija na veliko nezadovoljstvo Hrvatskih domoljuba dobila pomoć na veliku žlicu za juhu umjesto kao Hrvatska na kapaljku. Hrvatski političari bi pomoć Srbiji relativizirali na veliko nezadovoljstvo Hrvatski domoljuba. A amerikanci bi to nezadovoljstvo riješili tako što bi potapšali domoljube po glavi govoreći good boy, now sit down.