Naslovnica

Otvaramo još jednu hladnoratovsku temu

Ponosno mogu najaviti da od ovog broja u svakom broju počinje pisati Zvonimir Freivogel, koji je dosad u magazinu objavio niz zapaženih tema mahom iz pomorske povijesti, što mu je i najveća specijanost, i po čemu je poznat u svjetskim razmjerima.
10. siječnja 2019. u 16:19 0 komentara 1073 prikaza
Foto: VP

Hladni rat općenito je veoma zanimljiva i kompleksna tema za izučavanje i pisanje. O njemu se vani puno piše, a u Hrvatskoj malo. Rijetki su radovi koji se tiču tog razdoblja suvremene povijesti koje je debelo diralo i Hrvatsku i tadašnju Jugoslaviju.

UVODNIK NOVOG BROJA Zapad je u srazu s SSSR-om trebao i bivše ustaše

U magazinu smo dosad imali nekoliko radova na tu temu, koji su svi bili zapaženi. Stoga vjerujem da će ostati zapažen i najnoviji rad iz ovoga broja, o tehnološkom razvoju sovjetskog zrakoplovstva u hladnome ratu od 1947. do 1991. godine, koji će ići u više nastavaka i blokova, i čiji je autor novi mladi suradnik Lovro Mihulja. I o ovoj temi kod nas se ne zna gotovo ništa, osim što će biti poznata malom broju velikih zaljubljenika u povijest zrakoplovstva, ali od kojih opet još mani broj njih o tome nešto napiše i objavi. Stoga je glavna tema ovog broja još jedna u nizu ekskluzivnih koje otvara VP, i stoga mladog kolegu treba svakako ohrabriti da nastavi dalje pisati, jer mu je krenulo jako dobro. Dakako, očekujem i vaše komentare. Štoviše, trebat će ohrabriti i njegovog brata koji će također početi pisati u jednom od idućih brojeva, ali o tome detaljnije kad dođe vrijeme. 

Ponosno mogu najaviti da od ovog broja u svakom broju počinje pisati Zvonimir Freivogel, koji je dosad u magazinu objavio niz zapaženih tema mahom iz pomorske povijesti, što mu je i najveća specijanost, i po čemu je poznat u svjetskim razmjerima.
Od ovog broja postaje stalni autor u svakom broju, s temama koje su manje poznate, posebice kontroverzne, kao što je u ovome broju izvrsna ekspertiza pomorske bitke između japanske i kineske mornarice kod ušća rijeke Jalu 1894. godine. Kako navodi, sve je češća pojava da dvije sukobljene strane važne bitke koje su međusobno vodile različito vrednuju i smatraju se barem moralnim pobjednicima. Iznimka nije ni pomorska bitka kod ušća rijeke Jalu između kineske i japanske ratne flote. Dok bitku svi drugi smatraju japanskom pobjedom, Kinezi pak vjeruju da su oni pobijedili, i čak su sagradili repliku jedne oklopnjače iz tog doba u omjeru 1:1.

I za kraj, od ovog broja vratili smo vojnopovijesni vremeplov, a s novim brojevima bit će još i drugih noviteta!

 | Autor : VP Foto: VP

Novi broj VP-a je u prodaji od 9. siječnja 2019.

UVODNIK NOVOG BROJA Titovi američki mlažnjaci najbolje govore o složenosti međunarodnih odnosa u hladnome ratu UVODNIK NOVOG BROJA Ratna policijska postrojba Ston, tko je za nju čuo? UVODNIK NOVOG BROJA VP nastavlja ispravljati nepravdu prema ulozi policije u Domovinskom ratu
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.