IZ NOVOG BROJA

Kako je došlo do hrvatskih zračnih napada u BIH 7. i 8. kolovoza 1995.

Wikimedia Commons
10.10.2022.
u 07:52

Napadi na tenkove oko Bosanskog Novog bili su neizbježni zbog činjenice da su u danu prije, uz prethodno zlorabljenje primirja, a zatim uz istodobnu djelomičnu srpsku kapitulaciju, srpski tenkovi dva puta vraćani iz BiH radi bojnih djelovanja u Hrvatskoj.

Cijelo ljeto ove 2022. godine u srbijanskom i u, posljedično, hrvatskom medijskom prostoru srbijansko pravosuđe je uspjelo obilježiti iščekivanjem njihovih koraka u optuživanju hrvatskih zrakoplovaca za događaje od prije 27 godina, koji su istraživani u više navrata i u kojima nije do sada nađena nikakva krivnja hrvatskog zrakoplovstva.

Sve je to postignuto s nekoliko šturih priopćenja koja u izvornom obliku gotovo nitko nije ni prenio, ali su ih odmah prenapuhano i prerađeno prenijeli srbijanski mediji i politika, a posljedično i hrvatski mediji i politika. Doduše, sve je to ušlo u već stoljetnu matricu srbijanskog naknadnog preuzimanja uloge žrtve brisanjem slijeda događaja i vlastitih zločina i preoblikovanjem slike o prošlosti.

Cilj je već djelomično postignut samim nametanjem teme, na Oluju je sa srbijanske strane ponovno bačena sumnja i to onakva koja ostavlja najviše učinka, ne zna se točno baš gdje se i što dogodilo, ali ono što je podmetnuto kao nedvojbeno je da su hrvatski zrakoplovi napadali kolone srbijanskih izbjeglica. Ako se to baš i ne može dokazati, očito se računa na učinak kako tamo ''gdje ima dima ima i vatre'' i to je ono što bi iza cijele priče trebalo ostati. No, kako nije iznijeta ni jedna nova činjenica, već samo puno novih iskrivljenih i djelomičnih informacija, ako malo razgrnemo dim aktualnih medijskih napisa, podsjetimo se koje su činjenice već odavno poznate.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. listopada 2022.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije