IZ NOVOG BROJA

Žarko Fruk branitelj Vukovara, pripadnik 1.gbr Tigrovi

Žarko Fruk
20.06.2022.
u 10:07

Žarko je ostavio uhodani posao bravara u „Vetropaku“ Hum na Sutli i javio se u ZNG. Bilo je to 5. kolovoze te uzavrele '91. godine.

Život piše romane. Fraza koju smo često čuli. Vodilja koju su Dostojevski i Tolstoj pretvorili u romane, književna remek djela. Mašta je bezgranična , kao i svemir. Za ne povjerovati, ali život može biti nevjerojatniji od romana.

Mašta koju su stvaratelji remek djela književnosti pretvorili u romane je ipak samo mašta, sjajno pisanje. Koliko smo se samo puta uvjerili kako život zapravo stvara najbolja i najnevjerojatnija remek djela. Za ostati začudan nad tim životnim pričama za koje ste možda čuli. A još i više kad ste shvatili da su istinite. Pa kako su mnogi romani napisani a filmovi snimljeni prema predlošku nekog romana, tako bi se prema nekim životima mogli napisati romani i snimiti filmovi.

Žarko Fruk, rođenjem Krapinec, tada dvadesettrogodišnji mladič pred kojim je, baš kao i pred mnogobrojnim mladim životima tog vremena stajao život u svom svojem sjaju, prepun nada i očekivanja, onako, narodski rečeno, sa dobrim zaposlenjem i pravom da od života očekuje puno, u jednom je začudnom trenutku, jednom svojom odlukom, stvorio roman svog života. U vremenu kada su balvani nicali na cestama Lijepe naše a sela gorjela, Žarko je ostavio svoj uhodani posao bravara u „Vetropaku“ Hum na Sutli i javio se u Zbor narodne garde. Bilo je to 5. kolovoze te uzavrele 91. godine. Rasporedili su ga u 4. bojnu, tada tako imenovane, 1.A zagrebačke brigade. Kasnije, pronijeli su slavno ime „Tigrovi“ diljem Lijepe naše. Kad ga pitaš „zašto?“, on će ti reći: „Moralo se ići“. Jednostavno je to, obaveza je svakog Hrvata da brani svoju domovinu. Jasno se je vidjelo da će se sloboda skupo platiti. Obuka je bila kratka i intenziva. Ta vremena i nema. I odmah na prvu zadaću. Već na Malu Gospu (8. rujna) Žarko i njegovi suborci bore se kod Petrinje, u Peckima. Nedjelja je, brojčano i oružjem nadmočni neprijatelj prisiljava ih na izvlačenje iz obruča. Pri tome cijelu noć nose kolegu ranjenog u trbuh. Uspješno dolaze do Petrinje, pa po zapovijedi u Zagreb, Petruševac. Tu čeka novu zadaću.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. lipnja 2022.

Ključne riječi

Komentara 1

DV
deli-Vuka
14:52 07.07.2022.

Žarko je volio slobodu kao i svaki Fruk (Frei, Free, Fruk=Frank, Franak=slobodan)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije