Naslovnica

Kineska fregata ispratila američki razarač iz Južnokineskog mora

Ranije ovog mjeseca, Ministarstvo obrane optužilo je SAD da izvodi špijunske zadatke na nebu iznad Žutog mora.
26. svibnja 2017. u 13:09 1 komentara 965 prikaza
Foto: Wikimedia CC

Raketna fregata kineske mornarice jučer je detektirala te ispratila američki razarač koji je ulazio u Južnokinesko more, potvrdilo je Ministarstvo nacionalne obrane, piše portal China.

Glasnogovornik ministarstva pukovnik Ren Guoqiang izjavio je u rutinskoj konferenciji za medije da je američki razarač USS Dewey ušao u more blizu grebena Meiji. Detektirale su ga fregate CNS Liuzhou i CNS Luzhou te ga upozorile da napusti Južnokinesko more.

Pukovnik Ren je dao navedenu izjavio nakon što su medijski napisi tvrdili da je USS Dewey bio unutar 12 nautičkih milja od grebena Meiji na običnom zadatku.

Ren je također ponovno potvrdio svima da Kina posjeduje suvereno pravo nad otočjem Nansha i morem oko njega. "Kineska vojska tvrdi da ovakvi razvoji događaja sa SAD-om dovode do militarizacije regije", dodao je.

Izjavio je kako je glavni cilj Kine i SAD-a zdrav i stabilan vojni odnos, a ovakvi postupci SAD-a samo narušavaju navedene odnose te se zbog ovakvih slučajeva Kina mora dodatno naoružavati i jačati vojsku kako bi branila svoju neovisnost i sigurnost".

Ranije ovog mjeseca, Ministarstvo obrane optužilo je SAD da izvodi špijunske zadatke na nebu iznad Žutog mora. "Ovakve špijunske aktivnosti su glavni uzroci problema između Kine i SAD-a", izjavio je Wu Qian.

ODGOVOR SJ. KOREJI Američka vojska prikazala novi špijunski dron ŠPANJOLSKI RAT Bombardiranje Guernice
  • Nepokolebljiv:

    Kao prvo: citajuci clanak neupuceni citala c stjece dojam da se termin "Juzno kinesko more" odnosi na nekakvo more koje pripada Kini sto je vrlo netocno jer Juzno kinesko more je more usporedivo s Mediteranom koje pripada brojnim drzavama na ... prikaži još! njenim rubovima a kina je samo jedna of njih s manjinskim obalnim pojasom. Omjetni otok u pitanju je u blizini filipinskog otoka koji je 240 km of filipinskog kopna i oko 320 km of kopna drzave Brunei koja ga takoder svojata ali zato 0k0 1100 km udaljen of kineskog otoka Hainan ili 1300 km of kineskog kopna. Tom taktikom najprije posvajanja udaljenih otoka a zatim bi Kinezi prisvojili sve more izmedu Kine i prisvojenog grebena oko koga su napravili umjetni otok. Drugo na tuzbu Filipina medunarodni sud o pravima na moru je pocetkom godine doneso presudu da su kineske akcije protuzakonite ali Kina tu presudu za sada ignorira.