AKTUALNO

Kineska mornarica otkrila planove za novi ratni brod budućnosti

Rat
Foto: DefesaeSeguranca
28.02.2017.
u 12:33

Brod bi bio dugačak 140 metara, širok 32 metra te istisnine 2450 tona

Neke od vodećih svjetskih vojnih sila posjeduju različite verzije trimarana. Takvi brodovi imaju jedan glavni trup te dva povezana s palubom na krmi broda. Takvim dizajnom brod može imati širu palubu na kojoj se može sjetiti puno više helikoptera i ostalih zrakoplova koji mogu uzletjeti vertikalno, piše Futurism.

Uskoro će kineska vojska imati jedan od najjačih trimarana. Na Međunarodnoj obrambenoj konferenciji (IDEX), kineska je mornarica otkrila novi trimaran koji se može koristiti kao fregata za mornaricu Kineske narodnooslobodilačke vojske. Brod bi bio dugačak 140 metara, širok 32 metra te istisnine 2450 tona. Mogao bi imati dva helikoptera s hangarskim prostorom, a podlogu za slijetanje izgradila bi Kineska tvrtka za brodogradnju koja je izjavila da će započeti s gradnjom do 2018. godine.

Kineska mornarica već koristi manje trimarane za neborbene zadatke kao što su potraga i spašavanje te istraživanje oceana. Ako ovaj projekt prođe i dobije zeleno svijetlo, Kina će po prvi puta posjedovati imati ratni brod integriran s električnim pogonskim sustavom (IEPS) koji može razvijati vrlo velike brzine. Takav bi veliki brod mogao osigurati protuzračnu potporu te helikoptersku potporu za ostale brodove kao što su Tip 022 te Tip 056 korvete.

Iako postoje sličnosti između novog kineskog ratnog broda te američkih LCS-ova, postoje i različitosti.

Plovila su gotovo iste mase, ali je najavljeni kineski trimaran ipak duži. USS Independence je brži, ali nije toliko teško naoružan, koristi top kalibra 57 milimetara uz dva topa kalibra 30 milimetara. Kineski bi trimaran trebao posjedovati top kalibra 76 milimetara te četiri protubrodske rakete.

Zbog činjenice da će novi kineski brod imati širi trup i bolju stabilnost na pučini, to znači da će bespilotna i konvencijalna avijacija postati veći dio kineske flote. Tehnologija transformira sve aspekte različitih vojski diljem svijeta, od oružja do vojnika. Ovaj je kineski brod samo vrh sante leda.

>>Kina poslala ratne brodove prema otočju Senkaku u Istočno kineskom moru

>>Kineski predsjednik želi modernizirati najveću vojsku svijeta

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije