Naslovnica

Korupcija carskih generala i činovnika u kaosu u Slavoniji nakon oslobođenja od Osmanlija

Navedeni je izvještaj samo jedan od brojnih primjera korupcije carskih generala i činovnika koji su koristili kaotičnu situaciju u Slavoniji nakon oslobođenja od Osmanlija kako bi se obogatili.
29. srpnja 2021. u 14:03 0 komentara 499 prikaza
Foto: Laurus Leslaena

Prema izvještaju o stanju u Slavoniji koji je 1698. sastavio carski povjerenik grof Ferdinand Caraffa di Stigliano između 1698. i 1702. (dostupna na hrvatskom u prijevodu dr. Ive Mažurana) vojni upravitelj Slavonije, maršal Guido Starhemberg je nemilosrdno oporezivao stanovništvo, ponašao se kao zemaljski gospodar i izvlačio dobit koja mu po zakonu nije pripadala. Narodu je teško pala i obveza rada na izgradnji utvrda u Osijeku, kao i činjenica da je general dopuštao da vojnici trguju vinom, pivom, rakijom, mesom… U izvještaju tako stoji da požeški činovnik (tridesetničar) Tomo Maretić nema nikakvih prihoda za život jer sav novac uzima general Starhemberg.

Navedeni je izvještaj samo jedan od brojnih primjera korupcije carskih generala i činovnika koji su koristili kaotičnu situaciju u Slavoniji nakon oslobođenja od Osmanlija kako bi se obogatili. Međutim, da na istu korupciju nisu bili imuni ni domaći ljudi, Hrvati, te su ponekad pribjegavali nasilju i pljački, svjedoči i pismo koje je general Dünewald poslao caru Leopoldu I. na dan 10. studenog 1687. iz Požege (pismo je u originalu prenio Tadija Smičiklas u dodatku svom djelu "Dvjestogodišnjica oslobođenja Slavonije", I., str. 23.).

Dünewald se osvrće i na incidente, razbojništva i pljačke u navedenim naseljima koje nesmetano čine neki hrvatski graničari, koji ga osobito brinu. Pokušao je podređene hrvatske pukovnike i zapovjednike upozoriti da se ne upuštaju u takva nasilja, no to nije urodilo plodom; navodi kao poseban primjer pukovnika Galla, čiji graničari u Sv. Đurđu i Virovitici nesmetano, bez obzira na opomene, vrše nasilja i zločinstva nad stanovništvom u tim naseljima bez imalo srama, a čini se kako i zapovjednik osobno izvlači korist od te pljačke, od koje dobiva trećinu od plijena. Tamošnje stanovništvo, smatra Dünewald, koje je pod carskom zaštitom, moralo bi ubuduće biti zaštićeno od pljačkaške rulje, budući da će morati izbjeći ne bude li ovome lijeka te u tu svrhu treba ovim hrvatskim graničarskim zapovjednicima nametnuti stroge i rigorozne odredbe i zabrane koje car bude smatrao primjerenim.

Ilustracija: Opsada Virovitice 1684. Muzej grada Koprivnice.

 | Autor : Laurus Leslaena Foto: Laurus Leslaena

Izvor: www.facebook.com/LaurusLeslaeana

IZ NOVOG BROJ Biznismen u ulozi špijuna IZ NOVOG BROJA Iz muzejske knjižnice POSTROJBA Pješačka pukovnija "Hoch-und Deutschmeister" Nr. 4

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.