Naslovnica

Iz muzejske knjižnice

Kao i sam muzej, knjižnica se počela formirati kroz klub ratničkih vještina gdje smo za potrebe treninga počeli skupljati različitu literaturu vezanu za razne metode goloruke borbe, ali i borbe s oružjem.
23. srpnja 2021. u 06:36 0 komentara 117 prikaza
Foto: Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu

Otkad smo za „Vojnu povijest“ počeli predstavljati naš muzej, kroz gotovo svaku priču uvijek bi se provukla neka knjiga, časopis ili strip iz naše knjižnice.

IZ NOVOG BROJA Barun Trenk - novo lice legende

O nekim smo dijelovima knjižnice već i pisali („Časopisi, bilteni i novine u Domovinskome ratu“, VP br. 111, lipanj 2020; „Vojna povijest u stripu“, VP br. 94, siječanj 2019.), ali danas ćemo vam je detaljnije predstaviti. Kao i sam muzej, knjižnica se počela formirati kroz klub ratničkih vještina gdje smo za potrebe treninga počeli skupljati različitu literaturu vezanu za razne metode goloruke borbe, ali i borbe s oružjem. S vremenom smo uz časopis „Hrvatski vojnik“ počeli kupovati i ostale časopise o vojnoj povijesti i oružju te se zanimanje sve više širilo, tako da danas vjerujemo da se rijetko koji segment vojnoga ili ratnoga sukoba kroz neku knjigu, časopis ili članak ne nalazi u našem muzeju. Dajući na uvid i korištenje materijala (knjige, časopisi, fotografije, dokumenti…), dosad smo potpomogli izdavanju nekoliko knjiga, kao i diplomskih radova ili doktorskih disertacija, što nas izrazito veseli jer smo prepoznati kao jedni od čuvara naše vojne povijesti. Zato puno ulažemo u knjižnicu te se nadamo da bi je jednoga dana mogli čak registrirati i kao zasebnu jedinicu.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. srpnja 2021.

IZ NOVOG BROJA 26. obljetnica vojno-redarstvene operacije Bljesak IZ NOVOG BROJA Karlovačka građanska garda IZ NOVOG BROJA Pogled u muzej
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.