Naslovnica

Rođen Lorenzo Veličanstveni

Lorenzo se pokazao kao sposoban vladar Firentinske Republike, kojom je vladao gotovo dvadeset godina, ali je zbog vođenja republike zanemario obiteljski posao – bankarstvo.
14. veljače 2020. u 08:13 1 komentara 362 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Prvoga dana 1449. godine u Firenci je rođen državnik Lorenzo de Medici. Lorenzo se pokazao kao sposoban vladar Firentinske Republike, kojom je vladao gotovo dvadeset godina, ali je zbog vođenja republike zanemario obiteljski posao – bankarstvo.

IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Pad Carigrada

Za vrijeme njegove vladavine Firenca je bila republika, no obitelj Medici imala je vlast u njoj. Vladavinu Lorenza Veličanstvenog obilježio je mir, što je bio presedan na tadašnjem Apeninskom poluotoku. Tijekom njegove vladavine Firenca je doživjela vrhunac u kulturi i umjetnosti. Lorenzo je bio u braku s plemkinjom Clarice Orsini, s kojom je imao devetero djece. Jedan od njegovih sinova bio je budući papa Lav X. Zahvaljujući političkoj i financijskoj moći obitelji, podržavao je brojne znanstvenike i umjetnike svoga vremena. Zbog svih svojih dostignuća Lorenzo je već za života nazvan Veličanstveni („Il Magnifico“). U njegovo vrijeme u Firenci, među brojnim umjetnicima, djelovali su i Leonardo da Vinci, Michelangelo i Botticelli. Umro je u Firenci 1492. godine.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u siječnju 2020.

IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Rođenje Karla Velikog IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Kapitulacija Crne Gore IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Bitka kod Aliwala
  • hinev21183:

    Google sada plaća od 17000 do 22000 USD mjesečno za rad putem interneta od kuće. Pridružio sam se ovom poslu prije 2 mjeseca i zaradio sam 20544 dolara u prvom mjesecu na ovom poslu. Mogu reći da mi se život ... prikaži još! promijenio-potpuno na bolje! Provjeri što radim ..... Provjerite ovdje == ►► WwW­­.­­Dollars7­­.­­CoM