IZ NOVOG BROJA

Križarski ratovi: Templarski pogled - Vjera i mač

Wikimedia Commons
15.04.2018.
u 08:03

Templare je u Engleskoj velikodušno dočekao kralj Henrik I. nakon čije je smrti osnovao templarsko sjedište u župi sv. Andrije u Holbornu.

Nakon koncila u Troyesu, Hugo de Payenes vratio se u Palestinu. Međutim, mnogi njegovi poručnici ostali su u zapadnoj Europi, gdje su skupljali novake, prikupljali donacije i uspostavljali administraciju.

Iako u toj fazi još nisu postojali jasno definirani naslovi i funkcije templarskih službenika, zapisi iz toga razdoblja govore o „prokuratorima“, „senešalima“ i pokrajinskim majstorima. Čini se da je Payen de Montdidier, jedan od devetorice utemeljitelja Reda, zapovijedao Francuskom sjeverno od Loire, Hugu de Rigaudu darovana su neka područja u Carcassonni, Pierre de Rovira dobio je dijelove Provanse, a budući majstor (meštar) Reda Everard de Barres dijelove Barcelone. Te su donacije mogle iznositi i samo jedan „denier“ ili su bile u obliku zakupa male zemljišne parcele ili konja, mača, oklopa, pancirne košulje, pa čak i hlača.

Osim toga, Redu su darovani i veliki posjedi ili dragocjena prava na trgovinu ili upravljanje mlinovima, što su darovali velikaši poput vojvode Britanije ili Eleonore Akvitanijske koja je templare oslobodila plaćanja lučkih pristojba u La Rochelli. Templare je u Engleskoj velikodušno dočekao kralj Henrik I. nakon čije je smrti osnovano templarsko sjedište u župi sv. Andrije u Holbornu, pokraj sjeverne strane današnje Chancery Lane. Najviše zemljišnih posjeda templari su dobili u Lincolnshireu i Yorkshireu. Ti su posjedi bili različitih veličina, a templari su davali u najam manje posjede, dok su većima upravljali sami.

Foto: Wikimedia Commons
Fotografija: Kralj Baldouin II. (Baldwin) predaje Solomonov hram Hugu de Payensu i Gotfridu od St. Omera. 

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. travnja 2018.

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije